Google AdWords: 10 vaak voorkomende fouten vermijden

Search Advertising, adwords
Written by Joeri Joos

Online Marketeers weten dat Google AdWords een uitstekende manier is om traffic te genereren naar je website. Maar omdat AdWords een kostelijk kanaal kan zijn, is de truc dus om je campagnes zo te beheren om met zo weinig mogelijk geld een zo’n hoog mogelijke ROI te behalen.

Een campagne die niet goed beheerd wordt, kan je meer kosten dan dat ze je opbrengt. Maar een goede campagne kan je bedrijf of online winkel net in de business houden. Het komt er dus op neer om je kennis van Google AdWords efficiënt te gebruiken en op een slimme manier je campagnes op te zetten.

Waar moet je op letten wanneer je met Google AdWords werkt? Wij leggen je graag de 10 meest voorkomende fouten uit zodat jij deze niet meer hoeft te maken. Door deze fouten te vermijden ben jij op weg naar een succesvolle AdWords campagne.

Fout 1: keywords niet correct groeperen

AdWords is zo gemaakt dat je verschillende advertentiegroepen kan maken voor verschillende campagnes. Heb je bijvoorbeeld twee verschillende campagnes, een content campagne en een product campagne, dan kan je deze perfect apart beheren. In elke campagne kan je jouw advertenties en zoekwoorden opsplitsen in advertentiegroepen.

Het niet gebruiken van advertentiegroepen is één van de grootste fouten die adverteerders maken. In plaats van hun advertenties te segmenteren op basis van vergelijkbare keywords, steken ze al hun zoekwoorden in één advertentiegroep en tonen ze aan iedereen dezelfde advertentie.splitsen-in-advertentiegroepen

Het probleem met deze aanpak is dat de advertentie getoond kan worden op keywords die minder relevant zijn. Daarom is het dus belangrijk om je zoekwoorden in advertentiegroepen op te delen zodat je per type keyword de meest relevante advertentie kan laten zien. Hoe meer je advertentie aansluit bij je zoekwoorden, hoe relevanter de advertentie is en hoe groter de kans dat mensen op je advertentie zullen klikken.

Een voorbeeldje: Apple verkoopt verschillende producten zoals laptops, smartphones, iPads,…

Als ze hun producten niet zouden opdelen in verschillende groepen dan zouden ze geen specifieke advertenties kunnen tonen, gebaseerd op verschillende zoekresultaten. Ze zouden een algemene titel moeten gebruiken zoals “Koop Apple producten” in plaats van advertenties die gericht zijn op de specifieke producten.

Door het gebruik van advertentiegroepen kan Apple zijn producten opsplitsen. Hierdoor kunnen ze specifiekere titels gebruiken zoals “Ontdek onze iPhone X plus” of “Koop een Apple iPad 9.7” in plaats van de algemene titel zoals in de vorige paragraaf.

Splits je keywords dus op in verschillende advertentiegroepen, hierdoor kan je verschillende advertenties optimaliseren voor de bijbehorende thema’s. Hoe meer je jouw advertenties splitst in thema’s, hoe makkelijker je jouw campagnes kan optimaliseren en monitoren.

Tip: Probeer per advertentiegroep niet meer dan 20 keywords te gebruiken. Het is niet erg als je er eens over zit, maar meer dan 20 zoekwoorden kan tot gevolg hebben dat de tekst van je advertentie niet genoeg is afgestemd op je keywords.

Fout 2: het foute type keyword gebruiken

In AdWords heb je verschillende types zoekwoorden. Veel mensen maken de fout door hier weinig of geen rekening mee te houden. Er zijn 3 verschillende types waarop we kunnen zoeken:

  • Breed zoeken
  • Woordgroep
  • Exact zoeken

Met breed zoeken verschijnen je advertenties als het keyword voorkomt in de zoekresultaten, onafhankelijk de volgorde van de keywords en of er andere woorden aanwezig zijn of niet. Voeg je een zoekwoord online marketing toe, dan zal je advertentie getoond worden voor zowel “online marketing” als “email marketing online” en “bedrijf dat online marketing doet” (tenzij je negative keywords of uitsluitingszoekwoorden gebruikt, maar daar komen we later op terug).

Om een breed zoekwoord toe te voegen in AdWords, voeg je de keywords toe zonder enige modifiers, bijvoorbeeld: online marketing.

Woordgroep zoekwoorden gebruik je als je wilt dat je advertentie getoond wordt wanneer de keywords in een bepaalde volgorde verschijnen. Laten we hetzelfde voorbeeld nemen als hierboven. Als je online marketing wil toevoegen als woordgroep, zet je jouw keyword tussen aanhalingstekens: “online marketing”. Je advertentie zal verschijnen wanneer mensen zoeken op “bedrijf dat online marketing doet” of “online marketing plan”, want je zoekwoord komt in exact dezelfde volgorde terug in de search query.

Als mensen zouden zoeken op “email marketing online” of “marketingbureau Antwerpen” dan zou je advertentie niet verschijnen omdat je keyword niet in exact dezelfde volgorde voorkomt in de search query.

Als derde optie hebben we exact zoeken. Net zoals de term aangeeft, verschijnt je advertentie alleen maar als je zoekwoord exact hetzelfde wordt ingegeven. Om een keyword als exact zoeken op te geven, zet je het tussen vierkante haakjes: [Online marketing]. Bij dit voorbeeld verschijnt je advertentie dus alleen als mensen “online marketing” ingeven in de search query. Zoeken mensen op “online marketing Antwerpen” of “bedrijf dat online marketing doet” verschijnt je advertentie dus niet!

keywords

Met deze optie ga je heel gericht targetten. Je zoekwoorden en advertenties zullen dus heel precies zijn als je deze optie gebruikt.

Maar waarom zijn al die verschillende types zoekwoorden nu zo belangrijk? Omdat het een enorme impact heeft op je advertenties. Met breed zoeken haal je meer impressies, maar je click-through rate zal wat lager liggen. Omdat je op keywords target waarbij veel variatie mogelijk is, krijg je bezoekers die nog niet die concrete interesse hebben in jouw product of dienst.

Het omgekeerde effect is van toepassing op woordgroep en exact zoeken. Omdat je hier juist heel gericht en precies gaat targetten, zullen je CTR en conversies hoger liggen maar je impressies wat lager. Hoe gerichter je kan targetten, hoe meer concrete interesse de mensen hebben en hoe groter de kans dat ze zullen converteren.

Wil je een brand awareness campagne opzetten? Dan is zoveel mogelijk impressies halen het doel en is breed zoeken perfect. Ben je meer gefocust op conversies halen? Dan is gerichter adverteren hier aangeraden.

Tip: Een goede aanpak is om te beginnen met exact zoeken en uit te breiden naar woordgroep of breed zoeken wanneer dit nodig is. Als je niet genoeg impressies en conversies haalt met exact zoeken, kan je keywords toevoegen als woordgroep en uiteindelijk als breed zoeken. Tegenovergesteld geldt hetzelfde, als je geen goede resultaten krijgt met breed zoeken, kan je nog altijd terugschakelen naar exact zoeken.

Fout 3: geen gebruik maken van negative keywords (uitsluitingszoekwoorden)

Een fout die ook regelmatig voorkomt is het niet gebruiken van uitsluitingszoekwoorden. Zoals het woord zelf zegt, dit type laat je toe om zoekwoorden uit te sluiten zodat je advertentie niet getoond wordt wanneer mensen op bepaalde zoekwoorden zoeken.

Even een voorbeeld ter verduidelijking. Stel je bent eigenaar van een schoenenwinkel en je verkoopt wat chiquere vrouwenschoenen maar geen sportschoenen. In dit geval zou je niet willen dat je advertentie getoond wordt wanneer mensen zoeken op “sportschoenen voor vrouwen”, want dit zou totaal niet relevant zijn. Daarom kan je “sportschoenen” toevoegen als uitsluitingszoekwoord zodat jouw advertentie niet meer getoond wordt bij deze zoekopdrachten.

Uitsluitingszoekwoorden kunnen zowel op campagne- als op advertentiegroepniveau toegevoegd worden. Wil je een woord uitsluiten voor slechts één bepaalde advertentiegroep, dan kan je dit op groepsniveau doen. Maar als je het wilt uitsluiten voor de hele campagne, doe je dit dus op campagneniveau.

Tip: Om uit te zoeken welke woorden je best toevoegt als negative keywords, kan je Google Analytics of het zoektermen rapport via AdWords raadplegen.

Via Google Analytics ga je naar ‘Acquisitie’, vervolgens naar ‘AdWords’ en dan naar ‘Overeenkomende zoekopdrachten’. Klik nu op ‘zoektype zoeken’ en vervolgens op ‘breed zoeken’ of ‘zoeken op woordgroep’, nu kan je zien op welke keywords mensen zoeken en welke goed of niet converteren. Is er een bijvoorbeeld een zoekwoord waarbij je advertentie 1000 keer getoond werd, maar er werd maar 4 keer op geklikt? Dan is dit een teken dat je advertentie niet relevant is voor dat keyword en kan je dit best toevoegen als uitsluitingszoekwoord.

Om het zoektermen rapport via AdWords te raadplegen, ga je naar ‘Zoekwoorden’ en vervolgens klik je op ‘zoektermen’. Bij dit rapport geldt hetzelfde principe als hierboven uitgelegd.

zoektermen adwords

Fout 4: meer op je creativiteit vertrouwen dan op cijfers

Je schrijft een advertentie en denkt: “Wauw, dit is de perfecte copy”, maar de resultaten blijven uit? Dat kan gebeuren, maar verander dan ook je copy. Het is niet omdat jij verliefd bent op de tekst die je geschreven hebt dat de resultaten wel zullen volgen.

Een belangrijk aspect bij het schrijven van advertenties is testen. Gebruik verschillende titels, varieer in jouw beschrijving of gebruik dezelfde titels maar andere calls-to-action. Door verschillende variaties te testen, zal je ontdekken welke advertentie het beste werkt. Soms zal het vermelden van een specifiek voordeel de impressies of click-throughs verbeteren. Anderzijds kan net die ene titel het verschil maken. Je zal het nooit weten totdat je het test.

Wanneer je begint met testen, verkies geen advertenties op basis van jouw favoriete copy. Eenmaal je tussen 20 en 40 clicks hebt, kies diegene met de beste resultaten: diegene met de hoogste click-through rate, het hoogste conversiepercentage of de laagste kost per conversie. Afhankelijk wat het meest relevant is voor jouw bedrijf. Kies dus op basis van resultaten en niet op creativiteit.

Tip: Het is aangeraden om altijd te blijven testen. Eenmaal je een winnaar hebt, onderbreek de andere advertentie. Probeer nu de winnende advertentie opnieuw te verbeteren door weer verschillende zaken aan te passen. Blijf verbeteren totdat je zelf tevreden bent met de resultaten. Het zou je kunnen verbazen hoe verandering kan leiden tot een verdubbeling van conversies en impressies of een halvering van kost per conversie.

Fout 5: niet bieden op je eigen merk

Een fout die veel mensen maken is het niet bieden op je eigen merk. Omdat het hun eigen merk is, gaan ze ervan uit dat ze hierop niet moeten adverteren want ze komen toch als eerste op de zoekresultatenpagina.

Maar als jij niet adverteert op je eigen merk, zullen andere bedrijven dit wel doen. Ze gebruiken je merknaam voor een advertentiegroep en richten zich op jouw klanten. Misschien rangschik je dan wel als eerste in de organische resultaten, je concurrenten zullen advertenties plaatsen die boven jouw organische zoekresultaten komen.

Tip: Het is vrij goedkoop om op je eigen merknaam te adverteren. Omdat mensen zoeken op jouw merknaam is je website enorm relevant. Dit weerspiegelt zich ook in de kwaliteitsscore. Deze zal zeer hoog zijn en je zal dus minder geld per klik moeten betalen. Als mensen zoeken op jouw merknaam is de kans groot dat ze zullen converteren, je wilt in dit geval dus zeker zijn dat je bovenaan staat met je advertentie.

Fout 6: de LifeTime Value (LTV) van je klanten niet kennen

Heb je ooit de LifeTime Value van je klanten berekend? Zo nee, dan is het moeilijk om te weten hoeveel je kan spenderen in AdWords aan kost per acquisitie.

life-time-valueStel dat de LTV van je klant 100€ is. Dit wil zeggen dat je gemiddeld 100€ verdiend over de hele periode dat je zaken doet met die klant. Als je bijvoorbeeld 60€ betaalt per acquisitie, dan zit je goed omdat je meer verdiend per klant dan dat je betaalt om een nieuwe klant aan te trekken. Maar als de LTV van je klant 40€ is en je betaalt 60€ per acquisitie, dan zal dit je meer kosten dan opbrengsten opleveren.

Veel bedrijven kennen de LifeTime Value van hun klanten niet, hierdoor is het moeilijk om een juiste CPA (cost per acquisition) te bepalen. Als klanten gemiddeld zes maanden bij jou blijven en ze betalen 30€ per maand, dan is je LTV 180€. In dit geval is een CPA van 100€ meer als oké. Het hangt ook allemaal af van wat je verkoopt en wat de LTV van je klanten is.

Tip: Bereken de LifeTime Value van je klanten zodat je jouw kost per acquisitie kan afstellen per campagne. Zo draai je een maximale omzet en voorkom je campagnes die verlies draaien.

Fout 7: de optimale ad positie niet testen

Als jouw doel het verbeteren van branding campagnes is, dan is het belangrijk dat je bij de twee bovenste advertenties zit. Maar als je meer conversies wilt of betere resultaten, is het soms beter om op positie drie of vier te staan.

Waarom? Mensen klikken niet op je advertentie omdat ze bij de eerste twee staan, wel omdat ze geïnteresseerd zijn door hetgeen wat jij vertelt. We zeggen niet dat positie één en twee niet goed is, integendeel. Maar soms geven positie drie en vier een betere return.

Tip: Test welke positie het beste werkt door het verhogen of verlagen van jouw bod op cost per click. Verlaag je bod en kijk wat er gebeurt. Als Google een suggestie voorstelt van 1€ naar 3€ bod, begin met 1€ en analyseer de resultaten. Als ze goed genoeg zijn, moet je zelfs niet meer betalen per klik.

Fout 8: niet weten wie de concurrentie is

Een andere fout die voorkomt is niet weten welke advertenties je concurrenten gebruiken. Het is belangrijk dat je weet wie je concurrenten zijn, welke keywords ze gebruiken en hoe hun bestemmingspagina’s eruit zien.

Plaats jezelf in de schoenen van jouw klant. Welke advertentie zouden zij het meest waarschijnlijk aanklikken? Klik op één van de advertenties van jouw concurrent en vergelijk de landingspagina’s met die van jou.

Welke pagina is het meest aantrekkelijk? Op welke pagina zou jij het liefst komen als klant? Bekijk en vergelijk de bestemmingspagina’s zodat je jouw pagina kan optimaliseren. Misschien heeft jouw pagina behoefte aan een beter design, social proof, autoriteit of iets anders? Maak een checklist op basis van je bevindingen. Lees hier meer over het optimaliseren van jouw landingspagina.

Tip: Begin met het analyseren van de advertentie copy van je concurrenten. Hieruit leer je enorm veel en misschien ontdek je bepaalde zaken die je zelf kan toepassing op je eigen advertenties. Scan daarna de bestemmingspagina’s en bekijk hoe je die van jouw kan verbeteren. Eenmaal deze tests klaar zijn, kan je beginnen met de A/B-tests van je advertenties. Test welke copy en titel het beste werken en maak nieuwe bestemmingspagina’s die je kan vergelijken met je oude pagina’s. Blijf testen totdat je 100% tevreden bent met je resultaten.

Fout 9: te veel verwachten van AdWords

Verwacht geen mirakels van AdWords. Veel mensen hebben een beperkt budget en verwachten hiermee om wereldwijd te scoren. Ze willen opvallen voor zo veel mogelijk bezoekers maar hebben een budget van 100€ of 200€ per maand. Daarmee ga je de wereld niet veroveren.

Als je budget te laag is, heb je niet genoeg ruimte om je ads te testen totdat ze goed presteren. Het is zeldzaam dat je campagne van de eerste keer een groot succes is. Het neemt gewoon tijd in beslag om je campagne uit te voeren en te optimaliseren zodat je rendement optimaal is.

Tip: Start met een voldoende groot budget dat je toelaat voldoende traffic te genereren zodat je tijd hebt om je campagnes aan te passen en te optimaliseren. Laat een campagne ook lang genoeg lopen zodat het tijd krijgt om zich te bewijzen. Stop de campagne niet na één of twee dagen omdat het niet voldoet aan je verwachtingen. Bekijk de resultaten liever op weekbasis zodat je voldoende informatie hebt en een duidelijk verslag kan maken.

Fout 10: (vooral voor e-commerce) je bezoekers niet naar een gepaste landingspagina sturen

Waarschijnlijk de grootste fout van allemaal, bezoekers naar een irrelevante bestemmingspagina sturen. Veel mensen sturen hun bezoekers gewoon naar de homepagina, maar dat is niet de bedoeling (tenzij bij een branding campagne, dan kan de homepagina wel relevant zijn).landingspagina

Ook al heb je een wondermooie homepagina, je stuurt je bezoekers hier niet rechtstreeks naartoe. Het is beter om de bezoekers naar een specifieke product- of landingspagina te sturen die matchen met je advertentie.

Tip: Stel, je adverteert op een specifiek paar vrouwenschoenen, dan is het best om de bijbehorende productpagina als bestemmingspagina in te stellen. Zo komen de bezoekers rechtstreeks terecht op de pagina waarvoor ze eigenlijk geklikt hebben en niet op de homepagina van je merk die irrelevant zou zijn in dit geval. De stap naar een conversie is dus veel kleiner als ze meteen op de productpagina komen.

Je kan ook algemener werken, bijvoorbeeld met categoriepagina’s. Als je sportieve vrouwenschoenen verkoopt of vrouwenschoenen met hak, kan je voor deze twee thema’s een aparte advertentiegroep maken en de bezoekers naar bijhorende categoriepagina sturen.

Conclusie

Volg onze 10 tips zodat jouw campagne optimaal opgezet wordt. Als je niet de resultaten krijgt die je verwachtte, onderzoek dan waar de fout ligt. Komt de bestemmingspagina wel overeen met de copy van je advertentie? Zijn de keywords waarop je adverteert wel relevant? Is je budget juist ingesteld? Heb je negative keywords toegevoegd? Dit zijn allemaal elementen die je advertentie kunnen beïnvloeden.

Heb je zelf nog vragen of weet je niet hoe je een goede AdWords campagne opstelt? Geen probleem, onze Digital Experts zijn gespecialiseerd in het creëren van sterke AdWords campagnes met oog voor conversies. Contacteer ons nu en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.contact opnemen met Mia