15 concrete videotips voor social media

video marketing, social media
Written by Dimi Coppé

Wanneer heb je laatst nog een video via social media bekeken? Het antwoord zal niet ver weg in het verleden liggen. Volgens Facebook CEO Mark Zuckerberg bekijken we samen dagelijks maar liefst 100 miljoen uur aan video per dag op Facebook. Een cijfer dat blijft groeien. Volgens HubSpot kan een video op een landingspagina de conversion rate doen stijgen met 80%. Verder helpt het om “video” in een onderwerpregel van emails toe te voegen voor een hogere open rate. Mensen willen vandaag eigenlijk zo veel mogelijk content consumeren binnen een zo beperkt mogelijke tijd en daar is video ideaal voor. Lees hieronder de 15 belangrijkste videotips die je helpen om van video een succes te maken op social media zoals Facebook en Instagram.

1. Start met een strategie

Voor je van start gaat en meteen video’s gaat afvuren is het belangrijk om een duidelijke koers te bepalen, een strategie. Die kan je helpen om de storm aan ideeën te structureren en alles verder te stroomlijnen. Vragen als ‘Wat wil je bereiken met video op social media?’, ‘Wie wil je bereiken?’ en ‘Welke topics zijn relevant voor deze doelgroep?’ helpen in het bepalen van een duidelijk en stevig fundament waarop je kan verder bouwen.

Doelstellingen helpen overigens ook om te controleren of bepaalde video’s in lijn liggen met jouw bedrijf en zijn doelstellingen bijvoorbeeld. Er zijn verschillende type video’s die elk een andere doelstelling voor ogen hebben. Denk maar aan product video’s, testimonials, promotionele video’s enzovoort. Hier kan je al een lijst terugvinden met 9 populaire video types voor bedrijven. 

2. Maak je publiek slimmer

Wees niet bang om je publiek updates te geven over jouw product(en). Ze volgen jouw bedrijf net omdat ze geïnteresseerd zijn. Dus het posten van nieuwe updates, tips en relevante content hebben juist een positief effect. Hier kan video een menselijk randje aan toevoegen en je posts meer succes bezorgen. Een mooi voorbeeld is hoe Casper dit aanpakt.

3. Wees actueel

Mensen hebben graag recente informatie. Je kan bepaalde actuele gebeurtenissen als golf gebruiken waarop je een stukje content de wereld instuurt. Zo ben je ook in staat om meer populariteit te creeëren bij je publiek. Dit betekent echter niet dat je elke feestdag of elk nieuwsfeit moet inzetten als reden om iets te publiceren. Selecteer zorgvuldig wat er wel en niet past bij jouw bedrijf. Zo zal een dierenwinkel geen video lanceren over een nieuwe politieke wending. Deze video van supermarktketen Delhaize is een goed voorbeeld. 

 

4. Timing is cruciaal

Wanneer je precies iets publiceert kan ook grote rol spelen op de populariteit van je video. Als het grootste deel van je publiek actief is tussen 12 en 13 uur, dan ga je hoogstwaarschijnlijk geen sucess boeken met een videopublicatie rond 20 uur. Gebruik daarom voldoende tijd om wat onderzoek te doen naar het online gedrag van je doelpubliek. Gebruik Google om algemeen wat inzichten te verzamelen of gebruik tools zoals Google Analytics en Facebook Business Manager voor specifieke informatie. Deze kunnen je helpen om data te verzamelen en om te zetten naar relevante inzichten. Hier gaan we later dieper op in.

5. Respecteer de lengte per platform

Veel van jouw volgers zijn actief op meerdere platformen tegelijk dus is het raadzaam om ook met jouw video’s op meerdere kanalen aanwezig te zijn. De social media kanalen verschillen sterk van elkaar en hebben zo ook elk hun specifieke regels en beperkingen waar je best rekening mee houdt. Dus alvorens je content gaat delen met de wereld is het belangrijk deze karakteristieken te kennen. Het grootste verschil tussen al deze kanalen is de beperking in tijd. Voor Instagram en Facebook gelden alvast volgende regels:

  • Instagram: 60 seconden
  • Instagram Stories: 15 seconden
  • Facebook: 120 minuten
  • Facebook Live: 240 minuten.

6. Experimenteer

Video’s maken voor social media is geen exacte wetenschap en is voor elk bedrijf anders. Zo kan een productvideo perfect werken voor een IT-bedrijf, maar niet voor een bakker. Durf daarom verschillende types uittesten en ontdek wat wel en niet werkt voor jouw bedrijf. Daarnaast kan je ook zelf creatief aan de slag gaan door nieuwe elementen uit te proberen. Hiervoor zijn de meeste social media kanalen geschikt. Zo heeft Coolblue een Facebook Live video gebruikt om een nieuw product te reviewen en vragen te beantwoorden.

7. Kies de juiste kanalen

Zoals eerder vermeld in tip 4, is het belangrijk om je content af te stemmen per kanaal. Maar welk kanaal is het meest geschikt om jouw content op te publiceren? Dit hangt een groot stuk af van je strategie en doelstellingen (tip 1). Elk kanaal heeft verschillende eigenschappen en het is belangrijk om te kijken waar je doelgroep actief is. Bovenal is het cruciaal om te evalueren welke kanalen de moeite zijn om in te investeren en welke elkaar versterken. Want niet elk kanaal zal hetzelfde resultaat opleveren. Dus de verschillende kanalen grondig evalueren en met elkaar vergelijken is een must.

8. Gebruik een sterke titel

Wanneer je een video publiceert kan je bij zo goed als elk kanaal een titel/beschrijving toevoegen. Dit is je kans om mensen al een voorsmaakje te geven waar je video over gaat. Gebruik daarom een wervende titel die je video kort samenvat en mensen aanzet om de video te bekijken. Een titel kan gaan van een algemene beschrijving: ‘Bekijk hier onze nieuwste collectie’ tot een meer exclusieve boodschap: ‘Ontdek hoe deze producten werden ontworpen in het atelier’.

9. Wek meteen interesse

In een wereld waar multitaksen bijna de standaard is geworden zijn we zeer snel afgeleid. De concurrentie tussen andere video’s is ook ontzettend groot dus zorg daarom dat de eerste 5 seconden van jouw video pakkend zijn. Geef de kijker meteen genoeg redenen om verder te kijken zodat ze niet meteen verder scrollen.

AirBnB gebruikt bijvoorbeeld storytelling om de aandacht van de kijker voor zich te winnen.

airbnb

10. Focus op één boodschap per bericht

Om een succesvolle video te publiceren focus je best op één thema met één boodschap. Dit om de kijker niet in verwarring te brengen. Het zorgt ervoor dat de boodschap helder en duidelijk overkomt en nadien ook beter in het geheugen zit. 

Kan je toch niet kiezen tussen twee thema’s? Splits deze op en maak twee verschillende video’s. Zo kan je deze apart testen en weet je nadien perfect welk thema beter heeft gescoord. A/B testing biedt hier een mooie oplossing voor. Er wordt dan getest bij een kleinere groep mensen welke van de twee video's welke het meest succes heeft. De video dat het beste uit de test komt kan dan worden gelanceerd voor het volledige publiek. Er zijn verschillende kanalen die je helpen om deze test op te zetten. Facebook heeft dit vrij eenvoudig gemaakt om een split test op te stellen.

11. Gebruik ondertitels

Maar liefst 85% van de video’s op Facebook wordt bekeken zonder geluid. Hou er dus rekening mee dat jouw video ook de juiste boodschap kan overbrengen zonder geluid. Een belangrijke oplossing hiervoor zijn ondertitels. Maak het de kijker zo eenvoudig mogelijk om jouw boodschap te begrijpen zelfs zonder geluid. Dit kan een uitdaging zijn, maar dit verplicht je in sommige situaties om net creatief aan de slag te gaan. Wat dan weer een positief effect heeft op de kwaliteit.

 12. Wees consistent

Als je beslist om na al deze tips video’s te produceren hanteer dan steeds dezelfde stijl die past bij je bedrijf. Dit is zeker iets wat op de lange termijn een mooi voordeel kan opleveren. Als je de opmaak, kleuren en globale stijl keer op keer aanhoudt, dan bestaat de kans dat mensen jouw bedrijf ‘herkennen’ bij enkel het zien van de video. Dit geeft ook een vertrouwd gevoel. Mensen weten op voorhand op welke manier ze jouw content kunnen verwachten.

 13. Gebruik een CTA

Als mensen je video bekijken zijn ze geïnteresseerd in wat je vertelt en kun je hen na het kijken een boodschap meegeven. Maak gebruik van dit moment en zorg dat er een duidelijke call-to-action (CTA) op het einde verschijnt. Zo kan je mensen doorsturen naar een specifieke productpagina voor meer informatie of zelfs een conversie.

 14. Zorg voor mobielvriendelijkheid

De term ‘mobile friendly’ of ‘mobile optimized’ werd de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Niet zonder reden want 90% van de dagelijkse Facebookgebruikers zijn mobiele gebruikers. Ook video’s worden dus best aangepast voor mobiele toestellen. Daar werken vierkante of verticale video’s het best omdat zo de meeste ruimte op het scherm wordt ingenomen. Deze optimalisatie kan de prestaties van je video’s sterk beïnvloeden.

picture jasper market

15. Gebruik de beschikbare data

Data is van onschatbare waarde. Het geeft inzicht, helpt om de prestaties te beoordelen en bij te sturen waar nodig. Het is dus ook voor video essentieel om deze data zo goed mogelijk te gebruiken. Je kan hiervoor verschillende parameters bekijken zoals views, shares, totaal bereik en de prestaties van video i.v.m. andere type berichten. Maar het kiezen van relevante parameters hangt af van jouw doelstellingen. Wil je meer bereik? Dan zijn totaal bereik en views al enkele voorbeelden om op het lijstje te plaatsen.

Om analyses op te stellen kan je verschillende tools gebruiken om je te helpen. Facebook biedt met Business Manager al gebruiksvriendelijke methodes om snel een duidelijk overzicht te krijgen. Doordat Instagram ook onderdeel is van de Facebook-famillie zit deze mee in éénzelfde dashboard. Dus laat data daarom niet links liggen maar probeer net de volledige kracht ervan te benutten.

Lijkt dit jou allemaal wel interessant, maar wil je wat specifieke uitleg of heb je vragen over videomarketing? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren voor een gesprek, want onze experts helpen je graag verder. 

contact opnemen met Mia