Als B2B-bedrijf kan je 5 types video inzetten in je marketingmix

video marketing, content strategie
Written by Romy Geunens

In de State of Inbound 2017 is het duidelijk: video is populairder dan ooit. Meer en meer bedrijven maken video deel van hun content strategie. Video heeft dan ook heel wat voordelen tegenover geschreven teksten. Het is sneller dan het lezen van een tekst, de boodschap blijft beter hangen en als je ondertitels in je video gebruikt, heeft het nog SEO-waarde ook. Verder is het ook makkelijker te delen via sociale media.

Video inzetten als deel van de contentstrategie voor je bedrijf heeft dus zeker een meerwaarde. Misschien heeft jouw bedrijf er ook al over nagedacht aan videomarketing te doen, maar botste ze op moeilijkheden. Wat voor video's moeten we maken? We lijsten voor jou 5 soorten video op en hoe jouw bedrijf ze best inzet.

1. Productvideo’s

Als je een product of dienst verkoopt dat niet gemakkelijk in gebruik is, is het aangeraden om product video’s te gebruiken. Een productvideo is een video die uitlegt waar je product voor dient en in beperkte mate hoe je het product hanteert. Een product video geeft de voordelen van elke feature mee, als extra push voor de klant om je product te kopen.

Je zet dit best in voor mensen die zich in de awareness of consideration fase zitten van de buyer journey. Zo maken ze kennis met je product en worden ze aangemoedigd om het te kopen. Voor klanten die je product al hebben gekocht kun je product update video’s maken. Ze leggen uit welke functies er na een update van je product zijn bij gekomen en hoe je klant deze best hanteert.

Een extra voordeel van productvideo’s is dat ze de time on site op je website verhogen, wat dan weer goed is voor jouw ranking in de zoekresultaten van Google.

Tips voor het maken van productvideo’s

 • Begin er op tijd aan, het maken van productvideo’s neemt heel wat tijd in beslag
 • De gemiddelde duur van een product video is 2 – 5 minuten
 • Zorg voor de juiste toon, vooral bij video’s met veel informatie op korte tijd moet het interessant zijn, zodat mensen de volledige video uit kijken.

2. Testimonials

Je hebt vast al vaak gehoord over testimonials of klantgetuigenissen. Met testimonials op je website bouw je vertrouwen van klanten op en de geloofwaardigheid van je merk. Een getuigenis van een tevreden klant kan de laatste push zijn die jouw prospect nodig had om te converteren.

shutterstock_282454388.png

De woorden van een tevreden klant zijn krachtig, een gezicht erop kleven is nog krachtiger. Experimenteer daarom eens met een testimonial video in plaats van een tekstuele getuigenis. Een testimonial kan namelijk waardevol zijn in alle fasen van de buyer journey.

Tips voor het maken van testimonial video’s

 • Een testimonial video duurt ongeveer 5 – 10 minuten.
 • Het maken ervan duurt 1 tot 2 dagen.
 • Voeg een call-to-action toe op de video om het aantal conversies nog meer te verhogen.

3. De welkomstvideo

De onboarding video of welkomstvideo is een video die je klanten zien als ze van lead converteren tot klant. In deze video staat meestal het product centraal of het is een uitgebreide tour doorheen de aangekochte tool, zodat de klant er meteen mee aan de slag kan. Deze video kan via e-mail gestuurd worden of op de thank you page geplaatst worden.

Onboarding video’s zorgen voor een aangename eerste ervaring met de tool of dienst, omdat ze meteen weten hoe ze het product moeten bedienen. Ze zijn dus zeker een aanrader om te integreren in je marketingmix.

Tips voor het maken van onboarding video’s

 • Bekijk goed hoe je het maken van deze video wilt aanpakken.
 • Het maken ervan kan enkele dagen duren.
 • Welkomstvideo’s duren ongeveer 5 – 10 minuten. Houd de video interessant, want hij duurt langer dan de meeste bedrijfsvideo’s.

4. Uitlegvideo’s

Uitlegvideo’s of explainer video’s zijn video’s die je doelgroep uitlegt hoe je een probleem oplost. Dit kan een probleem zijn dat voorvalt bij het gebruiken van je product. Het is de bedoeling dat als je klant naar deze video gekeken heeft, dat deze het probleem zelf kan oplossen.shutterstock_431759185.jpg

Een explainer video kan een herwerking van enkele blogposts zijn, of een antwoord op FAQ (frequently asked questions) . Zo hoeven klanten hun probleem niet volledig uit te schrijven, maar simpelweg opzoeken via Google. Dit soort video's zijn een perfecte aanvulling van je (inbound) contentstrategie en dragen bij tot de SEO-waarde van je website.

Ook je support team baat erbij, want ze moeten niet steeds dezelfde vragen beantwoorden. Maar ook de bezoekers op je website en je leads hebben er voordelen bij: ze vinden het antwoord voor hun probleem en ze krijgen meer inzicht in je product of dienst.

Tips voor het maken van explainer video’s

 • Update uitlegvideo’s regelmatig zodat ze waardevol blijft voor de klant
 • Het maken van een explainer video duurt ongeveer 20 à 24 uur
 • Explainer video’s duren ongeveer 2 – 5 minuten
 • Analyseer achteraf je video: welke stukken bekeken bezoekers meerdere keren? Is dit omdat het niet duidelijk is uitgelegd? Gaat het te snel?

5. Promotievideo’s

Promotievideo’s worden idealiter gebruikt in een content strategie om iemand persoonlijk uit te nodigen, bijvoorbeeld voor een event of een webinar. Je pitcht kort wat er allemaal op het event of de webinar besproken zal worden en voegt een call-to-action toe om de kijker te overtuigen zich ervoor in te schrijven. Het doel is om leads en/of aanwezigen te verzamelen.

Tips voor het maken van promotievideo’s

 • Promotievideo’s duren 1 – 3 minuten.
 • Het maken van de video duurt 1 dag of meerdere dagen, afhankelijk van hoe groot het event is dat je wil promoten.
 • Als je een call-to-action aan de video toevoegt, kun je achteraf analyseren of de video overtuigend was.

Videomarketing is het van het, zowel in B2B als B2C omgevingen. Het is dus zeker de moeite waard om het te integreren in je contentstrategie. Zit je nog met vragen over videomarketing? Neem dan contact met ons op, onze videomarketing-specialisten helpen u graag verder.

contact opnemen met Mia