MIA op BrightonSEO: crawlbudget, E-A-T en hub pages

seo
Written by Mirthe Mertens

BrightonSEO is zowat de grootste SEO-conferentie die er is. Twee keer per jaar - in april en in september - wordt Brighton overspoeld door zo’n 4.000 SEO’s uit alle windstreken. Samen met hun co(ncu)llega’s worden ze een hele dag lang ondergedompeld in de wondere wereld van Search Engine Optimisation. En deze keer was MIA er ook bij.

Vol enthousiasme trokken we afgelopen vrijdag naar het zuiden van Engeland. Voor de conferentie moesten we in het Brighton Centre zijn, een enorm complex waar in elk van de zeven zalen talks gegeven werden over all things SEO. De dag werd ingedeeld in vier blokken van anderhalf uur, en per anderhalf uur kwamen er in elke zaal drie sprekers aan bod. “Kiezen is verliezen,” was dus nog nooit eerder zo van toepassing.

Uiteindelijk kozen we voor sessies rond customer experience, technical SEO, crawl management en ranking factors. Hieronder een selectie van de - volgens ons - drie interessantste sessies.
 

What I learned crawling 10 billion URLs and analysing 5 trillion log lines - Francois Goube

brightonseo-francois-goube

Nerd alert: technical SEO is zo ontzettend fascinerend! Niet verrassend dus, dat dit één van de interessantste sessies van de dag was. Francois Goube analyseerde 10 miljard URLs en 5 biljoen log lines en deelde zijn learnings met ons. Dankzij zijn analyse, kregen we meer inzicht in hoe Google omgaat met crawlbudget en de verschillende factoren die dat budget kunnen beïnvloeden.

Wat is crawlbudget?
Het crawlbudget wordt samengesteld aan de hand van twee factoren: crawl rate limit en crawl demand. De crawl rate limit is er om te voorkomen dat Google je pagina's niet te vaak of te snel crawlt, zodat je server niet overbelast geraakt. Crawl demand is hoe vaak Google je pagina's wil crawlen. Crawl demand wordt bepaald aan de hand van de populariteit van je pagina's en hoe oud de content in de Google index is.

Om het crawlbudget te bepalen, worden die twee factoren samengevoegd: het crawlbudget is het aantal URLs die Googlebot kan en wil crawlen. De meeste websites hoeven zich geen zorgen te maken over crawlbudget, maar grote websites met enorm veel pagina's, zorgen er best voor dat ze zo weinig mogelijk crawlbudget verspillen, zodat alle (of de belangrijkste) pagina's gecrawld kunnen worden.

Dit zijn de belangrijkste take-aways:

  • Het aantal redirects op je website heeft een directe invloed op het crawlbudget: hoe meer redirects, hoe lager het crawlbudget.
  • Als je een Google Ads campagne hebt lopen, wordt een deel van het crawlbudget ingenomen door Google Ads Bot en zijn er minder hits van Google Bot. Het totale crawlbudget blijft min of meer hetzelfde, maar het wordt wel verdeeld over de verschillende Google bots.
  • AMP’s worden vaker gecrawld dan andere pagina’s, maar ze nemen natuurlijk ook een deel van het crawlbudget in. Kortom: als je voor elke pagina op je website een AMP zou voorzien, gaat de helft van je crawlbudget naar die AMP’s. Grote spelers (in de media, bijvoorbeeld) proberen hier een evenwicht in te vinden door er voor te zorgen dat er maar voor 5% van hun pagina’s AMP’s voorzien worden.
  • Near-duplicates (pagina’s die voor het overgrote deel dezelfde content bevatten), verwijzen best allemaal naar hetzelfde ’origineel’ via rel=canonical. Als dat niet het geval is, en de pagina’s verwijzen onderling naar elkaar, dan ziet Google dit als een louche zaak en wordt er meer crawlbudget opgebruikt.
  • De diepte van een pagina binnen de websitestructuur heeft een invloed op de fresh rank van die pagina. De fresh rank is een metric die gebruikt wordt om de gemiddelde tijd (in aantal dagen) tussen het crawlen van een pagina en de eerste organic visit weer te geven. Hoe lager de fresh rank, hoe beter. Pagina’s die dieper verborgen zitten in de structuur van de website, hebben een hogere fresh rank. Als je snel organisch verkeer naar je website wil trekken, zitten de belangrijkste pagina’s dus best zo hoog mogelijk in de structuur.

Voor meer context en bijhorende grafieken/cijfers, kan je de presentatie bekijken en downloaden via SlideShare of gewoon hieronder bekijken.


 

Super practical nuggets from Google’s quality raters’ guidelines - Marie Haynes

Google heeft in 2013 zijn quality raters’ guidelines gepubliceerd. Dat zijn richtlijnen die gebruikt worden bij het toekennen van kwaliteitsbeoordelingen aan websites. Onafhankelijke ‘raters’ gaan er mee aan de slag om na te gaan of websites die bovenaan de zoekresultaten verschijnen, daar ook effectief thuishoren. Als een bepaalde website keer op keer een lage kwaliteitsbeoordeling krijgt, wordt hij afgestraft en beland hij uiteindelijk op een lagere positie in de zoekresultaten. De quality raters’ guidelines zijn ook interessant voor SEO’s, want als we weten welke factoren de kwaliteitsbeoordeling bepalen, kunnen we daar op inspelen.

Sinds begin 2018 ligt de nadruk bij de kwaliteitsbeoordeling vooral op expertise, autoriteit en vertrouwen (Expertise, Authoritativeness, Trust = E-A-T). Dat zijn drie dingen die in de kern van je merk of business moeten zitten en die je moeilijk kan beïnvloeden als dat niet het geval is. Maar het kan wel, volgens Marie Haynes.

Hoe kan je je E-A-T verbeteren?
E-A-T draait vooral rond links en mentions van autoritaire websites. Als er een Wikipedia-pagina bestaat voor jouw organisatie, of een grote krant je vermeldt op zijn website, dan is dat positief. (Het mag echter geen gesponsorde content zijn, want dat heeft geen waarde als het over E-A-T gaat.) Enkele tips om je E-A-T te verbeteren:

  • Een informatief artikel mag niet overschaduwd worden door een overdreven grote en in-your-face pop-up die je product promoot. Uit cijfers blijkt dat dit sinds augustus afgestraft wordt, want het wekt geen vertrouwen op - integendeel.
  • Verwerk de juiste referenties in je artikel. Verwijs naar wetenschappelijk onderzoek (indien van toepassing) en maak gebruik van voetnoten. Dat geeft aan dat je het nodige onderzoek hebt gedaan voor je je artikel publiceerde.
  • Geef duidelijk aan waarom de auteur van een artikel gekwalificeerd is om over dat specifieke onderwerp te schrijven. Een medisch artikel dat geschreven werd door een dokter is veel meer waard dan wanneer datzelfde artikel geschreven werd door iemand die geen aantoonbare medische kennis heeft. Zorg dus voor een auteurspagina waar de credentials van de auteur duidelijk opgesomd worden.

Handige tips, maar als je merk geen vertrouwen uitstraalt en je niet erkend wordt als een autoriteit, ben je er niet veel mee. Conclusie? “Good SEO in 2018 is making a website/business that people trust and recognise as an authority.”

Interesse in de volledige presentatie? Je vindt hem op SlideShare of hieronder!


 

Found vs. chosen: why earning the long click should be the goal of your brand’s web content - Ronell Smith

brightonseo-ronell-smith

Volgens Ronell Smith is het steeds minder belangrijk om gevonden te worden maar des te belangrijker om gekozen te worden. In deze competitieve wereld, met een overvloed aan content, ga je beter voor de long click dan voor de eerste positie in de zoekresultaten.

Wat is een long click?
Long click is een term die een beetje bedriegt, want het gaat helemaal niet om één klik, maar om meerdere. Bij een long click blijft de bezoeker doorklikken naar andere pagina’s over hetzelfde onderwerp, zowel binnen als buiten jouw website.

Hoe kan je inspelen op long clicks?
Om long clicks te genereren, kan je hub pages (of pillar pages, zoals HubSpot ze noemt) aanmaken. Hub pages zijn in essentie content pagina’s die links bevatten naar alle pagina’s rond een bepaald onderwerp, als is het niet zo eenvoudig als het lijkt. Het Learning Center van Moz is een goed voorbeeld. Elke pagina bevat links naar gerelateerde pagina’s, en je kan blijven klikken voor meer content. Maar het kan ook eenvoudiger, kijk maar naar hoe Rei het aanpakt op hun Expert Advice pagina, waar ze de verschillende categorieën visueel weergeven en een aantal interessante artikels aanhalen.

Long clicks zijn zeer waardevol, want je hebt een tevreden bezoeker die meer tijd doorbrengt op je website en meer pagina’s bekijkt. En dat heeft dan weer een positief effect op brand awareness en je positie in de zoekresultaten. Hub pages aanmaken is dus de boodschap!

BrightonSEO was een leuke en leerrijke conferentie. De meeste sessies waren ofwel heel praktisch, ofwel zeer in depth. Onze SEO-kennis kreeg dus weer een mooie boost.
 

Wil je meer weten over SEO?
Download onze SEO-gids of neem contact met ons op! 

New Call-to-action