Drupal 7 end of life: wat betekent het en hoe ga je het best verder?

Drupal
Written by David Duymelinck

Het is al een tijdje bekend, Drupal 7 zal in november 2021 ‘end of life’ verklaard worden, net als Drupal 8 trouwens, maar daar komen straks nog even op terug. Laten we beginnen bij het begin: door de veranderlijke behoeften en wensen van de gebruiker én de snelle ontwikkeling van nieuwe webfunctionaliteiten is er nood aan voortdurende bijsturing van de verschillende webtechnologieën. Denk bijvoorbeeld aan accurate beveiliging om je website te beschermen tegen cybercriminaliteit. Onder meer om die reden zal de ondersteuning van Drupal 7 in 2021 stoppen en komt Drupal 9 uit in 2020.

Maar wat betekent deze end of life van Drupal 7 voor jou en welke stappen onderneem je het best om je website futureproof te maken? We geven je graag wat meer uitleg zodat je voldoende informatie hebt om de meest gepaste keuze te maken.

Wat betekent ‘end of life’ concreet voor gebruikers van Drupal 7?

Wanneer een CMS de status ‘end of life’ krijgt betekent dit dat het niet meer ondersteund wordt en er geen beveiligingsupdates meer doorgevoerd kunnen worden, tenzij je beveiliging voor je eigen rekening neemt. Voor Drupal geldt dat een versie van het CMS, bijvoorbeeld Drupal 7, gedurende enkele jaren ondersteund wordt en nieuwe updates ontvangt om het platform veilig en efficiënt te houden. Drupal 7 zal in 2021 na ongeveer 10 jaar dienst zijn levenseinde bereiken. 

Wil dit zeggen dat jouw website vanaf dat moment plots niet meer zal werken? Neen, je website blijft nog steeds actief, maar is niet meer voldoende beveiligd en je zal geen nieuwe updates meer kunnen uitvoeren. Concreet wil dit zeggen dat:

  • jouw data en infrastructuur een veel hoger risico lopen op hacking dan normaalshutterstock_624289379
  • voor Drupal 7 de Drupal community stopt met het maken van nieuwe features, met het oplossen van bugs, met het produceren van documentatie, enzovoort
  • jouw website op termijn gedateerd is

Wil je er dus voor zorgen dat je website klaar is voor de toekomst en nog jaren op een veilige en efficiënte manier kan draaien? Dan is nu de tijd rijp om na te denken over de meest geschikte next steps.

Migratie naar Drupal 8 en andere mogelijkheden

Maar welke mogelijkheden bestaan er om na Drupal 7 end of life verder te gaan met je website en wat zijn mogelijke valkuilen? Wel, we sommen ze graag even voor je op.

Drupal 7 tot Drupal 9 actief is

Je kan steeds kiezen om verder te gaan met Drupal 7 tot de recentste versie, Drupal 9, verschijnt in 2020. We voegen hier wel onmiddellijk aan toe dat we deze optie niet meteen aanraden als je Drupal 7 website voor een groot deel gebaseerd is modules. Het is beter om eerst de tussenstap te maken naar een Drupal 8  website omdat die overgang van Drupal 7 al bekender is bij programmeurs. Er is hard gewerkt door het Drupal team om de overvang van Drupal 7 naar Drupal 9 mogelijk te maken, maar aangezien het een nieuwe versie is zullen nog niet alle problemen boven gekomen zijn. Dit kan zorgen voor een langere overgangstijd. 
 

Overschakelen van Drupal 7 naar Drupal 8

Je kan ook beslissen om nu al te starten met het overzetten van je website van Drupal 7 naar Drupal 8 om dan in 2021 over te schakelen naar Drupal 9. Dit klinkt misschien wat omslachtig, maar dat is het niet. De omschakeling van Drupal 8 naar Drupal 9 is immers klein omdat Drupal 9 eigenlijk de laatste update van versie 8 is zonder uitgefaseerde onderdelen. Enkel de eerste fase, namelijk de overstap van Drupal 7 naar Drupal 8, is een zware klus want ook deze overstap vergt een geheel nieuwe website waarbij je slechts enkele onderdelen van Drupal 7 overneemt.

shutterstock_1056488240“Waarom kan ik niet eenvoudig op Drupal 8 blijven?” hoor ik je denken. Wel, we haalden het al even aan in de intro: ook Drupal 8 zal in 2021 end of life zijn. Niet omdat deze versie al zo gedateerd zou zijn, maar omdat Drupal 8 onderdelen gebruikt van Symfony 3. Volgens de roadmap van Symfony zal versie 3 in november 2021 end of life zijn wat dus betekent dat beveiligingsfouten in Symfony 3 na deze datum niet meer opgelost zullen worden. Gevolg: de beveiliging van Drupal 8 websites zal niet meer optimaal zijn. Een CMS ondersteund door Symfony 4 of 5, zoals Drupal 9, is dan het alternatief.

Overschakelen naar een geheel ander CMS

Natuurlijk kan je er ook voor opteren om je Drupal 7 website volledig te vernieuwen naar een ander CMS-systeem. Enkele voorbeelden zijn Symfony of HubSpot CMS. Symfony is geen standaard CMS-systeem, maar een op zich staand framework wat grotere mogelijkheden biedt voor custom development. HubSpot CMS is dan weer een apart CMS-platform van HubSpot, waarmee je een website binnen HubSpot zelf kan bouwen. Om te kijken welke optie voor jouw website het beste is, laat je je best adviseren door een professionele externe partij zoals Mia. 

Genoeg stof tot nadenken, lijkt ons! Neem even rustig de tijd om alle mogelijkheden uit te pluizen en uit te zoeken welke oplossing voor jouw website het beste is. Onthoud wel dat elke overstap die je maakt, de nodige tijd in beslag zal nemen dus wacht niet té lang met de knoop door te hakken.

Had je graag wat meer informatie over de verschillende mogelijkheden of wens je professioneel advies voor de overstap van jouw Drupal 7 website naar een andere CMS? Neem dan snel contact op met ons! Wij adviseren en begeleiden jou met veel plezier!

Download ons gratis ebook over Drupal voor Marketeers