Drupal 8 komt er aan en dit moet u erover weten

Drupal
Written by Jeroen Marinus

Het is zover: 0 criticals. Géén kritische issues meer. Niks wat een release van Drupal 8 nog in de weg staat. Gisteren werd het laatste blokkerende issue om Drupal 8 te kunnen uitbrengen opgelost. Benieuwd naar wat dat inhoudt? We leggen het even uit!

Drupal Release Candidate 1

Dat er geen blokkerende issues meer zijn betekent dat Drupal 8 nu in de zogenaamde “Release Candidate Phase” terechtkomt. In deze fase van het project wordt een een versie uitgebracht die in principe de echte release kan zijn. Als er gedurende twee weken geen nieuwe ernstige problemen worden gevonden, is die versie de finale versie en wordt ze uitgebracht en kunnen digital agencies en web developers er mee aan de slag. Wordt er toch nog een probleem gevonden, dan wordt er elke twee weken opnieuw een Release Candidate (RC) uitgebracht. Dit gebeurt tot alle issues zijn opgelost én er twee weken lang geen nieuwe problemen opduiken. Concreet betekent dit dat de op DrupalCon bepaalde richtdatum voor RC1 van 7 oktober gehaald wordt. Maar vooral: een effectieve release van Drupal 8 zal er nog dit jaar komen.

Waarom is Drupal 8 zo belangrijk?

Met Drupal 8 is er een complete ommezwaai gemaakt. In plaats van het volledige systeem zelf van 0 op te bouwen, is er gekozen om relevante componenten van het Symfony-project (een bepaald framework waarmee applicaties en sites gemaakt kunnen worden) te gebruiken. Deze keuze zorgt ervoor dat er meer focus gelegd kan worden op de functionaliteit van Drupal 8 zelf. Men moet zich minder zorgen maken over problemen in de onderliggende bouwstenen, omdat deze binnen het Symfony project worden onderhouden en opgelost. Dit betekent ook dat er nu een veel groter aantal ontwikkelaars mee kunnen werken aan Drupal. Ontwikkelaars die al bekend zijn met Symfony zijn nu in een mum van tijd mee met Drupal en dat het design van een website nu veel makkelijker en met minder effort in omgezet kan worden naar werkende code.

Meer gebruiksvriendelijkheid voor niet-ontwikkelaars in Drupal 8

Met Drupal 8 worden niet alleen de ontwikkelaars verwend, maar ook de gebruikers. Zo komt Drupal 8 standaard met responsive thema’s. Zo ziet elke website er altijd goed uit op mobiel en kan ze vanaf nu zelfs probleemloos worden beheerd vanop mobiele toestellen. De meest interessante nieuwe feature voor gebruikers is misschien wel de "inline editing". Deze feature laat gebruikers toe om niet meer vanuit de backend, maar rechtstreeks op de website zelf een stuk content aan te passen. Daarnaast zitten een heleboel functionaliteiten die voorheen in externe modules zaten, nu rechtstreeks in Drupal 8. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker een veel aangenamere ervaring krijgt tijdens het beheren van zijn website.

Kan ik Drupal 8 nu al beginnen gebruiken?

Ja! Het is het perfect mogelijk om nu al een website te bouwen met Drupal 8. Een Release Candidate is een zeer stabiele versie van de software, waar maar een minimaal aantal bugs in gevonden zal worden. Updaten naar een volgende versie kan zonder noemenswaardige problemen en updaten naar de finale versie is geen enkel probleem. Een andere reden waarom Drupal 8 nu al gebruikt kan worden om een website te bouwen, is omdat er veel meer features in zitten die voorheen externe modules waren. Dit betekent dat deze features nu al klaar en stabiel zijn, waar men anders nog had moeten wachten tot ze bruikbaar waren.

Om die laatste reden raden we echter wel aan om te wachten met grotere projecten, of ze zelfs toch nog in Drupal 7 uit te werken. Beheerders van externe modules zijn nu pas écht zeker dat er niks meer zal veranderen aan Drupal 8 en kunnen ingrijpende wijzigingen nu pas met zekerheid uitwerken, waardoor de totale, optimale werking van al die modules (die essentieel zijn voor de op maat gemaakt installatie die Mia voorziet voor uw projecten) pas binnen een aantal maanden gegarandeerd kan worden.

Meer weten over hoe Mia Drupal websites opzet en hoe Drupal een essentiële rol kan vervullen in uw nieuwe website? Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek!

contact opnemen met Mia