Wat is Drupal 9? Alles wat je moet weten over het CMS

Drupal, development
Written by Mia

We hebben er lang op gewacht, maar Drupal 9 is eindelijk gelanceerd. Wat betekent dat nu eigenlijk voor jou en je website? En wat nu met je website in Drupal 7 of Drupal 8? We leggen het kort even uit.

Wat is Drupal?

Drupal is een open source content management systeem (CMS). Te vergelijken met WordPress, bijvoorbeeld, maar krachtiger en meer schaalbaar. Drupal is gratis te installeren (as in: geen licentiekosten, niet as in: snel even opgezet, zoals niet-professionele systemen als Wix) en bevat alle basisfuncties die standaard zijn voor een content management systeem, zoals:

 • aanmaken en beheren van content
 • beheer van gebruikersaccounts
 • gebruik van templates
 • eenvoudige structuren
 • taxonomieën en koppelingen van categorieën
 • API development
 • optimalisatiemogelijkheden voor SEO
 • ...

Die veelzijdigheid laat toe dat Drupal op een eenvoudige manier gebruikt worden als basis voor zowel eenvoudige websites (zoals een standaard bedrijfssite), complexe websites (zoals voor uitgebreide organisaties als GasthuisZusters Antwerpen), een contentplatform, een e-commerce opzet (zoals Spaas.eu) of een intranet-toepassing.

Daarnaast biedt Drupal heel wat functionaliteiten om gebruikt te worden als framework voor web applicaties en PWA's.

Wat is Drupal 9?

Drupal 9 is de langverwachte nieuwste versie van een van de meest gebruiksvriendelijke en performante open-source content management systeem. Net zoals bij nieuwe iPhones of Android-versies, blijft de basis grotendeels hetzelfde, maar worden er heel wat nieuwe features, technologieën en verbeteringen toegevoegd. Deze keer is er ook hard gefocust op gebruiksvriendelijkheid en snelheid, twee essentiële elementen die de Drupal-ervaring van de eindgebruiker nog moeten verbeteren.

Het allergrootste voordeel (en verschil tegenover vorige versies) van Drupal 9, is echter het gegeven dat upgrades naar toekomstige nieuwe Drupal-versies (D10, D11...) niet telkens een volledige rebuild van je site zullen vereisen. Het zal dus meer en meer een soort extensieve update worden, die in de meeste gevallen op een paar dagen uitgevoerd kan worden, in plaats van een tijdrovend en vaak kostelijk proces.

Dat is ook de reden waarom een upgrade van D8 naar D9 relatief eenvoudig is. D9 is namelijk zelf al een upgrade van D8.9, waardoor die overstap al relatief vlot genomen kan worden.

Wordmark2_blue_RGB


Moet ik nu al overstappen op Drupal 9?

Neen. Drupal 9 is pas deze week (juni 2020) officieel uitgebracht, en bevat nog wel wat onderdelen die een upgrade of wat patching kunnen gebruiken. Zoals bij gelijk welke nieuwe technologie, trouwens. Dus neen, nu al overstappen naar Drupal 9 is niet nodig. Maar zoals je op het beeld hieronder duidelijk kan zien, eindigt de ondersteuning voor Drupal 8 (en het grootste deel support voor Drupal 7) eind 2021. En aangezien de meeste sites niet op een paar weken compleet herbouwd worden, is het wel al belangrijk om over de volgende stappen na te denken.

Er moet namelijk nog wel wat werk worden verzet om uw website klaar te maken voor een upgrade. Daarom is het belangrijk om nu al rekening te beginnen houden met die overstap. Niet alleen qua timings, maar ook qua nodige stappen (zie het volgende hoofdstuk) en naar je marketingbudget voor 2021.

DrupalVersionsSupport-1

copyright drupal.org

Wat met mijn huidige Drupal site?

Mijn site draait op Drupal 8

Drupal 8 is afhankelijk van Symfony 3, en dat framework zal in november 2021 een end-of-life status bereiken. Het rechtstreekse gevolg is dan ook dat ondersteuning en updates voor Drupal 8 tegelijkertijd zullen stoppen. Dat betekent dat er na eind volgend jaar geen updates of extra functionaliteiten zullen toegevoegd worden aan Drupal 8, maar enkel beperkte security patches beschikbaar zullen zijn.

Een upgrade van je bestaande Drupal 8-structuren naar Drupal 9 is echter veel minder intensief dan een upgrade vanaf Drupal 7. Afhankelijk van de complexiteit van je site, kan dat op een aantal dagen opgelost worden.

Mijn site draait op Drupal 7

Net zoals voor Drupal 8 zal de support voor Drupal 7 eindigen in november 2021. Om de stap te zetten van Drupal 7 naar Drupal 9 is er geen 'upgrade' mogelijk, omdat de systemen (net als tussen D7 en D8) te hard verschillen qua onderliggende technologie. Dat betekent dat er momenteel 2 opties zijn voor wie nog met een Drupal 7-site zit:

 • Nu al starten met de voorbereidingen voor een nieuwe site, in Drupal 8. Door rekening te houden met de toekomstige technologie van Drupal 9 (D8 en D9 zijn nauw verwant), kan er dan op het moment dat Drupal 9 volledig tried & tested is, mits een beperkte meerkost overgestapt worden naar D9.
 • Als de bestaande kwaliteit en architectuur van je D7-site het toelaat, kan je nog even wachten. Afhankelijk van de complexiteit van de site, is het dan belangrijk ergens eind 2020/begin 2021 meteen te beginnen aan een Drupal 9 site, zonder eerst de tussenstap naar Drupal 8 te zetten.

Waarom kiezen voor Drupal?

 • Grote community zorgt voor voortdurende evolutie. Een wereldwijde community van ontwikkelaars, ontwerpers en gebruikers werken samen om Drupal te bouwen en te laten evolueren. Kiezen voor Drupal is er ook voor kiezen om gebruik te maken van de kennis en vaardigheden van een hele gemeenschap van mensen die op het platform werken.

 • Geen licentiekosten. In tegenstelling tot veel CMS-tools is Drupal open source, dus er zijn geen lopende licentiekosten verbonden aan het platform. Gratis gebruik, dus.

 • Flexibel: de modulaire aanpak betekent dat een site die Drupal gebruikt, een content editor in staat stelt om krachtige, flexibele pagina's te bouwen zonder veel moeite.

 • Toekomstgericht: Gedaan met elke 3-4j een volledig nieuwe architectuur te moeten opbouwen voor je websites. De vereenvoudigde architectuur van Drupal 9 (en verder) zorgt voor veel eenvoudigere optimalisatie- en upgradeprocessen.

 • Veilig: de Drupal-community heeft een efficiënt en transparant proces voor het identificeren en oplossen van beveiligingsproblemen in de Drupal-kern en de bijgedragen modules. Meldingen en patches of updates worden aan de community verstrekt wanneer er beveiligingslekken worden gevonden en via overkoepelende provider Acquia kan er zelfs CMS-hosting met een extra beveiligingslaag geactiveerd worden.

  Andere voordelen van Drupal 9 zijn onder meer:
 • Cleane en aantrekkelijke admin-interface
 • Eenvoudige paginabuilder met drag-and-drop functie
 • Ingebouwde mediabibliotheek voor het verwerken van afbeeldingen en andere media
 • Krachtige meertaligheidsfuncties
 • API-first architectuur voor eenvoudigere integraties
 • Volledig responsive out-of-the-box, zelfs de admin-interface
 • Populaire modules van de community zijn nu opgenomen in de Drupal Core

 

Benieuwd wat Drupal 9 voor jouw organisatie of bedrijf kan betekenen? Of vragen over je huidige Drupal-setup en wanneer je moet upgraden? Neem contact op met Mia en onze Drupal-specialisten bekijken het samen met jou!

 

Download ons gratis ebook over Drupal voor Marketeers