Kiest u voor een mobiele site of voor responsive design?

Ontwerpen
Written by Steven Van Duyse

Een gebruiksvriendelijke en toegankelijke mobiele website voor uw bedrijf

De onvermijdelijke technologische evolutie heeft ervoor gezorgd dat het internetgebruik van de klassieke computer naar de hippere smartphones en tablets is verschoven. De uitdaging voor u bestaat erin om een betrouwbare, performante mobiel compatibele website aan te bieden voor zowel desktopgebruikers als voor gebruikers van mobiele toestellen. Wist u trouwens dat Google rekening houdt met het feit of uw website mobile-friendly is om de ranking in de mobiele zoekresultaten te bepalen? Reden te meer om plannen te maken voor de ontwikkeling van een mobiele of responsive website.

De eerste bedenking die men zich moet maken is wat het doel van een mobiele website is. Doorgaans is niet alle content van uw standaardwebsite noodzakelijk en relevant op mobiel. Het komt er dus op aan om de doelstelling en de content van uw responsive of mobiele website vooraf duidelijk te bepalen.

Wat is het verschil tussen een mobiele website en een responsive website?

Een mobiele website is niet hetzelfde als een responsive website.

Een mobiele website is een tweede website voor uw organisatie, die specifiek geschikt is voor het toestel dat u op dat moment gebruikt. Als de gebruiker dan met een smartphone naar uw website gaat, wordt hij/zij automatisch doorverbonden naar uw mobiele website. Meestal staat de mobiele site ook op een subdomein, zoals m.uwdomein.be

Een responsive website is een website die zich aanpast aan elk toestel: de inhoud van de pagina schaalt volgens de grootte van het beschikbare scherm, drie kolommen worden er twee op tablet, één op smartphone, foto’s worden kleiner, enzovoort.

Responsive webdesign

Bij responsive design letten we er zeker op dat uw site ‘duimvriendelijk’ is dankzij het gebruik van duidelijke en grote buttons, een aangepast lettertype en een eenvoudige navigatie. Responsive web design is een vorm van ontwerpen en ontwikkelen waarbij de content aangepast wordt aan het toestel (lees: browser) waarop de site weergegeven wordt. Zo wordt een website op een traditionele desktop browser anders getoond dan op een tablet of smartphone browser. In dat laatste geval houdt responsive web design rekening met de afmetingen en resolutie van het kleinere scherm. Tekst wordt anders uitgelijnd, de navigatie wordt eenvoudiger, afbeeldingen worden verkleind of verborgen. Responsive webdesign zorgt dus voor een gebruiksvriendelijke en functionele website.

Voordelen responsive webdesign

Door het gebruik van responsive webdesign wordt de site automatisch aangepast aan het toestel waarop deze op dat moment wordt weergegeven. Het gaat hier dus over één website die werkt op meerdere toestellen. De code om dit te bereiken dient slechts éénmaal geschreven te worden en men moet dus niet meerdere websites tegelijk onderhouden.

Enkele van de voordelen zijn:

voordelen responsive design
  • Updates kunnen gemakkelijk uitgevoerd worden vanuit één Content Management Systeem.
  • Er moet slechts één keer content geschreven worden. Zo ontstaan er ook geen problemen voor SEO, gezien er geen duplicaat van de content is (door deze op twee verschillende sites te tonen).
  • Het meten van de bezoekersstatistieken moet maar op één website gedaan worden met één Google Analytics Code, wat ook analyse en rapportage ten goede komt.
  • Men moet geen dure mobile app ontwikkelen en per operating system onderhouden.

Benieuwd hoe zo’n website eruit ziet op een tablet of smartphone? Test gerust deze website, want mia.be is 100% responsive web design. Versleep eenvoudigweg de hoek van uw browser en maak het browserscherm kleiner. U zal zien hoe de content en navigatie veranderen.

Een mobiele website of een responsive website?

De keuze tussen deze twee manieren van webdevelopment is afhankelijk van uw vereisten, het type website en uw doelgroep. Wij helpen u graag bij deze keuze, om zo tot de geschikte oplossing te komen. Neem vandaag nog contact op om te kijken hoe we uw serre het best tot stand brengen zodat uw producten kunnen floreren.