Mia en Drupal 8: een goed Plan

Drupal, webdesign
Written by Mia

Op 19 november was het dan eindelijk zover: het langverwachte moment voor menig developer, na lang wachten en smachten. We hebben het hier natuurlijk over de release van Drupal 8. Driewerf hoera!

Omdat Mia elke ontwikkeling op de voet volgde vanaf de release van de beta fase, waren we al goed op de hoogte van de diverse ontwikkelingen. En de bugs die we zelf al geïdentificeerd hadden? Die waren gelukkig (zo goed als) volledig verdwenen in de geüpdatet versie.

Plan België & Drupal 8

plan belgiê en drupal 8

Voor Plan België, een van onze grootste klanten, kozen we dan ook resoluut voor de vernieuwingen van Drupal 8. Plan België zet elk jaar een meertalig jaarverslag online om aan te tonen wat ze allemaal bereikt hebben in het afgelopen jaar. In het verleden werd dit gedaan via een downloadbare pdf, maar sinds kort werd er geopperd om dit verslag online beschikbaar te stellen. Zo is de informatie niet enkel eenvoudiger te raadplegen, maar ziet het er ook aantrekkelijker uit én is het beter te delen. Om dit verslag zo efficiënt mogelijk aan te bieden, kozen we voor de razendsnelle werking van Drupal 8. Met succes!

Voortdurende evolutie

Omdat Drupal 8 nog heel jong is, merkten we algauw op dat er bepaalde dingen (nog) niet aangeboden werden – dingen die wél beschikbaar zijn in Drupal 7. Maar, hierbij is het belangrijk om te weten dat we Drupal 8 momenteel nog als bleeding edge technology moeten beschouwen: nieuwe technologie waar hier en daar nog wat aan schort. Onze developers zijn daarom regelmatig zelf op zoek gegaan naar oplossingen die er in se nog niet waren. En de issues die we hebben opgelost? Die hebben we gedeeld in de community: Drupal is immers een open source systeem waar informatie en oplossingen vrij met mekaar gedeeld worden.

De grootste voordelen

verschillende talenTalen voor iedereen

Drupal 8 is zeker op gebied van vertalingen een vooruitstrevend systeem. Wat voor ons bijzonder goed uitkwam bij dit eerste project, want Plan België vroeg om een tweetalig online jaarverslag. Er zijn een honderdtal talen waar je uit kan kiezen, waarmee je elk gewenst component van de software kan vertalen. Handig, internationaal én gebruiksvriendelijk!

Eenvoudig te beheren

Eén van de grootste stokpaardjes van Drupal 8 is zijn enorme gebruiksvriendelijkheid. Zo zijn de front-end en back-end duidelijk gescheiden van mekaar. Verder werd er rekening gehouden met elk type gebruiker dat met Drupal zou kunnen werken: dus niet enkel met de developer, maar ook met de editor, de content invuller… Elke structuur werd zo opgebouwd dat ook iemand die er niet vertrouwd mee is, er toch mee kan werken.

Snel, sneller, snelst

Drupal 8 gebruikt een recentere PHP-versie. Hierdoor moest onze hosting provider Nucleus ook een versnelling hoger schakelen – en kregen we uiteindelijk de meest courante en nieuwste versie. Het grote voordeel hiervan? Snelheid: dankzij PHP 7 werken we maar liefst twee keer sneller dan met de vroegere PHP 5.4 versie. Bovendien vroeg Drupal 8 ook om een update van de MySQL, die we ook bij Nucleus moesten gaan halen. Door deze hele update hoort Mia voor Nucleus bij de pioniers in België.

Betere veiligheid en eenvoudiger onderhoud

Configuratie updates zijn er serieus op vooruit gegaan: je kan eenvoudig ex- en importeren gezien alles wordt opgeslagen in kleine configuratiebestanden. Op deze manier kunnen we alles duidelijk opvolgen in ons versiecontrolesysteem. Wijzigingen die we op onze testserver doen, die kunnen op deze manier eenvoudig geïmporteerd worden op de live website.

twig-codeKant-en-klaar

Drupal 7 is een op zichzelf staand systeem dat zijn eigen libraries gebruikt. Drupal 8 is een combinatie van een aantal geïmplementeerde, goedwerkende systemen zoals Twig, Symfony2, CKeditor en JQuery. In de basis setup vinden we veel kant-en-klare tools terug – wat handig is, want dan moeten we deze dingen niet zelf downloaden of opzoeken. Drupal 8 is dus een samenvoeging van een aantal succesvolle factoren, in plaats van een volledig nieuw systeem waar alles opnieuw uitgevonden moet worden.

Responsive

Drupal 8 brengt een aantal responsive thema’s met zich mee: zo ziet elke website er ook mobiel goed uit – en kan de website zelfs mobiel beheerd worden.

Ervaring voor de sitebuilder?

Wel, voor hem of haar is er eigenlijk quasi geen verschil. De interface en algehele manier van werken zijn bewust hetzelfde gehouden, zodat het systeem even vertrouwd als altijd aanvoelt. Wat er dan wel nieuw is? De volledig nieuwe technologie – die slim verscholen ligt achter het vertrouwde laagje.

Theming

Qua theming werd het bestaand pakket ‘Twig’ geïntegreerd. Dit is de crème de la crème op gebied van theming: een bijzonder vooruitstrevend templatingsysteem dat zowel een snelle, veilige als flexibele werking heeft.

admin-bar

En nu... 

En nu is het tijd om ons volledig onder te dompelen in elk aspect van Drupal 8. Nu is het tijd om te experimenteren met elke mogelijkheid van deze nieuwe versie – en zo nieuwe opties te ontdekken om onze projecten nog vlotter te laten verlopen. Want Drupal 8 is niet enkel nieuw speelgoed voor onze developers, maar is ook een groot voordeel voor elk van onze klanten. Want zij kunnen binnenkort zeker zijn van een gebruiksvriendelijk systeem dat sneller dan het licht reageert.

Wil jij meer weten over hoe Mia met Drupal 8 werkt en waarom dit hét systeem zou kunnen zijn voor jouw nieuwe website? Neem dan zeker contact met ons op voor een gezellige babbel waar al jouw vragen beantwoord worden. Tot snel!

contact opnemen met Mia