Het einde van de verouderde Internet Explorer versies

webdesign
Written by Mia

Gejuich op alle banken van de digitale wereld en dan vooral bij de web developers, want Microsoft kondigde aan dat er een einde komt aan versies 8,9 en 10 van hun browser Internet Explorer. En daar zijn ook wij dolblij om.

Waarom vinden we Internet Explorer een ramp?

Wel, er zijn meerdere redenen. Maar de belangrijkste ervan ligt bij het feit dat deze browser zijn gebruikers niet verplicht tot updaten, waardoor er voortdurend zaken mislopen. Frustrerend! Want als je een website maakt, dan schrijf je code. Je browser weet wat je hiermee wil bereiken en maakt er vervolgens een visueel plaatje van. De verschillende browsers reageren telkens een klein beetje anders op deze code, maar meestal zonder al te veel problemen.

Behalve? Je raadt het: Internet Explorer. Omdat deze browser zijn gebruikers niet tot updaten verplicht, werken ontelbare gebruikers nog altijd in een browser die misschien al zeven jaar geen update meer heeft gehad. Deze mensen kunnen dus niets doen met onze ‘hedendaagse’ code. Dit zorgt ervoor dat onze developers hun code voor een groot stuk dubbel moeten schrijven, zodat ook Internet Explorer ermee verder kan – en dan nog. De lijst met issues is eindeloos: lettertypes worden niet geladen, schaduwen kloppen niet, elementen worden niet getoond, onzichtbare zaken worden wél getoond, bepaalde zaken verschijnen op de verkeerde plaats…en ga zo maar verder.

MAAR

Er komt een oplossing aan! Want Internet Explorer schrapt simpelweg onderhoud en ondersteuning van versies 8 tot en met 10, de grootste probleemkinderen van de browserklas, waardoor gebruikers (eindelijk) verplicht worden om te gaan updaten. Wat ervoor zorgt dat er ineens miljoenen mensen zullen zijn die nu (pas) met een moderne browser gaan werken. Hoera! 

Uitkijken naar 12 januari

Internet Explorer is jaar en dag een doorn in het oog geweest van menig webdeveloper en -designer. En net daarom zorgt volgend nieuws hier en daar mogelijk voor een vreugdedansje: Internet Explorer 8, 9 en 10 gaan op 12 januari hun ‘end of life’ tegemoet. Dit wil zeggen dat deze versies niet langer ondersteund zullen worden door Microsoft. Deze 'end of life' begint met een patch die op 12 januari in actie schiet: deze zal Internet Explorergebruikers de oren van de kop zeuren om een update te doen naar een moderne browser.

Dit alles is fantastisch nieuws voor developers die nog steeds oudere browsers moeten targeten. Zij moeten nu immers geen code meer schrijven om deze browsers te helpen omdat die geen moderne code/CSS kunnen interpreteren.

‘End of life’ en de start van Edge

De term ‘end of life’ betekent overigens niet dat de browser verdwijnt, maar puur dat er geen enkel werk meer aan zal gebeuren. Er komen dus geen verdere updates meer, er zijn geen security verbeteringen meer voorzien … wat ervoor zorgt dat deze browser een vogel voor de kat wordt. Bovendien zal Internet Explorer 11 de laatste versie van Internet Explorer ooit zijn. Het eigenlijke doel van dit verhaal ligt dus ergens anders: Microsoft wil mensen in de toekomst hun nieuwe browser, ‘Edge’, laten gebruiken en deze patch helpt om de overstap naar Edge geleidelijk aan te laten plaatsvinden.