Symfony PHP framework: ideale webdevelopment op maat

development, symfony, php
Written by Michiel Winter

Tegenwoordig wordt 82,8% van alle websites ter wereld gebouwd met PHP als programmeertaal. Een webapplicatie of website kan gebouwd worden in pure PHP, of met een van zijn frameworks. Alles hangt natuurlijk af van de complexiteit van je project, de tijd waarin je project gerealiseerd moet worden en de ervaring van developers op dit project.

Wat is een framework en waarom heb je het nodig?

Voordat we ons verdiepen in de kracht van Symfony willen we even verduidelijken wat een framework nu juist is. In principe is het slechts een verzameling van universele, herbruikbare componenten die bepaalde taken uitvoeren om de ontwikkeling van softwaretoepassingen te vergemakkelijken.

Je kan het vergelijken met een skelet. Het is de basis en structuur waar je je hele website of applicatie rond opbouwt. De buitenwereld ziet dit skelet niet, maar dit is het systeem dat het geheel overeind houdt. Het enige verschil is dat het gebruik van een framework geen must is, maar het maakt het leven van je developers een stuk aangenamer.

De belangrijkste voordelen van werken met een framework zijn:

 • Je development-team bespaart enorm veel tijd omdat algemene onderdelen en modules volledig herbruikbaar zijn en vaak out-of-the-box werken.
 • Het is makkelijker in onderhoud en het is veel eenvoudiger om bijvoorbeeld een nieuw teamlid te laten deelnemen aan een lopend project.
 • Alle componenten in je framework worden ondersteund met updates waarmee je onder andere de beveiliging van de hele structuur zal verbeteren.

Waarom kiezen voor Symfony als framework?

Symfony zag het daglicht voor het eerst in 2005. Sindsdien heeft het een lange weg afgelegd om anno 2018 de reputatie te winnen van het meest volwassen en betrouwbare PHP-framework. Voor grote enterprise webapplicaties wordt Symfony algemeen beschouwd als de beste keuze. Dit is waarom:

 1. Enorm veel flexibiliteit
  Symfony is een van de meest veelzijdige PHP-frameworks. Er zijn twee opvallende technologische voordelen van Symfony die het zo geweldig maken: Bundles en Components. Bundles kan je vergelijken met plug-ins. Zie het als een pakket (PHP-files, stylesheets, javascript, afbeeldingen) dat je kan gebruiken om een bepaalde functie te implementeren. Components zijn generieke functies die routinetaken verminderen en het hele ontwikkelingsproces vergemakkelijken.

 2. Er schuilt een bedrijf achter de technologie
  Symfony is een van de weinige frameworks die commercieel worden ondersteund. SensioLabs, de oprichters en sponsors van Symfony, dragen actief bij aan de reputatie. Ze bieden officiële tutorials en certificering aan. Ook zetten ze mee de schouders onder conferenties over de hele wereld zoals SymfonyCon.

 3. Bewezen betrouwbaarheid
  In de loop der jaren heeft Symfony zijn betrouwbaarheid meer dan bewezen, terwijl vele andere frameworks faalden. Ondertussen nemen zelfs heel wat bekende platformen zoals phpBB, Drupal en Magento componenten over.

 4. Eenvoudig testen
  Om een stabiele applicatie te garanderen is het belangrijk dat elke nieuwe regel code wordt getest. Het hergebruiken van Bundles en de mogelijkheid om ontwerppatronen te maken maakt testen in Symfony bijzonder makkelijk. Het bevordert ook de onderhoudbaarheid van je applicatie. Bovendien worden functionele testen geautomatiseerd wat de routinetaken van je developers vermindert.

 5. Grote en betrouwbare Community
  De kwaliteit van de community is misschien wel een van de belangrijkste aspecten om in acht te nemen bij het kiezen voor een bepaald framework. De officiële website verklaart meer dan 2000 (waarvan 1734 op Github) bijdragers te hebben in hun gemeenschap. Het zijn namelijk niet enkel de kernontwikkelaars die werken aan de verbetering en uitbreiding van het framework, want symfony is open-source. PHP-experts en –enthousiastelingen van over de hele wereld werken mee aan nieuwe componenten, proberen opgedoken problemen op te lossen en helpen anderen met advies.

 6. Goede documentatie
  Onvolledige of verouderde documentatie is een probleem voor veel technologieën. De documentatie van Symfony wordt, vergeleken met andere PHP-frameworks, beschouwd als een van de beste. Documentatie is duidelijk geschreven, goed gestructureerd en wordt vaak beschreven aan de hand van concrete voorbeelden.

Doordat Symfony zoveel vrijheid biedt en perfect schaalbaar is is het een ideaal framework voor de ontwikkeling van webapplicaties en websites op maat. Symfony-projecten zijn bovendien perfect uitbreidbaar vanwege de modulaire architectuur.

Ben je op zoek naar een ervaren partner om interactieve webapplicaties gebaseerd op het PHP framework Symfony te ontwikkelen? We ontvangen je graag op ons kantoor voor een vruchtbaar gesprek. Tot dan!