Videomarketing 101: verwerk video in je marketingmix

Inbound Marketing, video marketing
Written by Dimi Coppé

In marketingland zal 2016 de geschiedenis ingaan als het jaar van video. Meer dan ooit begonnen digitale spelers groot of klein in te zetten op online video marketing: how-to's, recensies, testimonials, reportages en recaps staken overal de kop op in video-formaat. Het is absoluut geen geheim meer dat video een populair en effectief medium is voor bedrijven. We komen bovendien op een punt waar succesvole video marketing niet meer vraagt om enorme investeringen en uitgebreide technische kennis.

Geen redenen meer voor uitstel, want video content is ondertussen de norm. Wat je marketingdoeleinden ook zijn, denk dus goed na over video content en concepten die voor jouw business kunnen werken.  Steek na wat research de koppen eens bij elkaar en je zal licht zien aan het einde van de tunnel.

Zit je echter al op een berg beeldmateriaal, maar kan je er kop nog staart aan krijgen? Met andere woorden: je bent op zoek naar de juiste plek voor video in jouw marketingstrategie. Dan geven we je graag enkele suggesties mee.

Video en Inbound Marketing

Wie Mia zegt, zegt Inbound Marketing! Video is namelijk perfect implementeerbaar in elke fase van de inbound marketing funnel. Meestal is het een kwestie van de juiste video op de juiste manier te gaan gebruiken. Inbound Marketing draait om relevante, waardevolle content. Een rol die perfect kan worden ingevuld door video. Maar elke fase, elk platform heeft zijn eigen regels en vraagt om een aparte aanpak als het op video marketing aankomt.

Video op Social Media

Video komt op alle social media meer en meer in de aandacht, en dat is niet toevallig. Videoposts op facebook krijgen een organisch bereik dat gemiddeld bijna dubbel zo hoog ligt dan dat van gedeelde afbeeldingen of links. Het aantal video's dat gepubliceerd wordt stijgt bovendien ook jaar na jaar met 75%. Ook op twitter wordt video populairder. Daar lijken vooral video-advertenties het bijzonder goed te doen.

Belangrijk om weten is wel dat 85% van video's op social media wordt bekeken zonder geluid. Daarom is het ALTIJD aan te raden om te werken met tekst op het beeld, of captions. Dat hoeft niet noodzakelijk in de vorm van ondertitels, ook hier kan je creatief tewerk gaan in het gebruik van grafische elementen.

In vergelijking met facebook blijkt youtube nog steeds de koning van organic reach. Met toevoeging van relevante tags en een description met voldoende focus keywords duiken je video's wel eens op tussen suggested content én youtube-filmpjes kunnen embed worden op een eigen website of een van derde partijen. Wordt je filmpje daar bekeken, dan telt dat ook als een organic view. Naast een native upload van je video's op social media kan het dus absoluut geen kwaad om hetzelfde filmpje óók op youtube te plaatsen.

Video in e-mail

Kan je video's laten afspelen in een e-mail? Ja.
Is het aan te raden? Nee.

Naast Apple mail zijn er namelijk weinig e-mail clients die video ondersteunen. Als een client video niet ondersteunt kan je eventueel een alternatieve afbeelding tonen. In plaats van videobestanden kan je ook via animated gifs animatie of bewegende beelden toevoegen aan je e-mails. Wél is gebleken dat e-mails met content die duidelijk verwijst naar videomateriaal via thumbnails het tot 200%  beter doen op vlak van click-through-rate.

Video op je website

Video's gebruiken op je landingspagina's blijkt een gouden formule te zijn. Een video-embed op je landingspagina zou het aantal conversies tot wel 80% kunnen verhogen. Het levende bewijs dat video echt engaging is en veel beter werkt om mensen aan te zetten tot actie…

wistia video player.pngWil je werken met video op je website, blog of landingspagina's? Dan zijn wij echter niet meteen fan van het gebruik van youtube-embeds. Er bestaan andere video hosting platformen die meer conversiegedreven werken, zoals Wistia. Werk je met een youtube-embed, dan geef je je bezoekers namelijk altijd een extra manier waarop ze je website kunnen verlaten. Wistia biedt je de mogelijkheid om de videoplayer en -controls aan te passen naar de visuele stijl van je website. Ook krijg je bij Wistia, in tegenstelling tot Youtube, volledige vrijheid in het gebruik van annotaties in je video's. Je kan vanuit je video's doorlinken naar eender welke website, pagina of andere video's.

En last but not least, de metrics in de analytics van Wistia zijn veel meer gedetailleerd dan die van Youtube. Door o.a. heatmaps krijg je een veel beter beeld van hoe je publiek interageert met je video's. Je kan zelfs het gedrag van individuele bezoekers onder de loep nemen. Wanneer die bezoekers dan ook nog eens over de mogelijkheid beschikken om een e-mailadres achter te laten wordt het pas echt interessant…

De SEO-impact van video

Youtube is nog steeds het kindje van Google en krijgt als rechtstreeks gevolg ook een voorkeursbehandeling. Steeds vaker zien we youtube-videos in de search engine result page (SERP) verschijnen met bijhorende rich snippets. Dit speelt alweer een grote rol in de organic reach die valt te halen uit het gebruik van Youtube in jouw video marketingstrategie. Het grote nadeel? Mensen die klikken op youtube-video's in de SERP belanden op youtube, niet op je website.Youtube rich snippet.png

Maak je gebruik van Wistia? Dan kan je je video's bijzonder goed optimaliseren en heel wat metadata meegeven zodat zoekmachines de inhoud van je video kunnen lezen. Een titel, thumbnail image, video description en captions/ondertitels worden allemaal gelezen, verbeteren je on-page SEO en maken je video vindbaar.

De mobiele videocompressie van Wistia zou ook een stapje verder staan dan die van Youtube. Voor een goede kijkervaring op mobiele apparaten is videocompressie heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je video sneller laadt en het verbetert de user experience van je pagina. Wat je ranking én bezoekersgedrag ook alleen maar ten goede komt.

Leads verzamelen met video content

Kan perfect! Het systeem van kanalen en subscribers op youtube werkt goed. Het is een heel goede manier voor video discovery en nurturing van prospecten. Maar veel website-trafiek of leads zal je er nooit mee scoren.

Ook hier moet Youtube dus het onderspit delven. De allergrootste reden waarom we fan zijn van Wistia: Turnstile-forms. Je kan kijkers op eender welk tijdstip in de video vragen om gegevens achter te laten (al dan niet optioneel). De integratie met Hubspot is dan ook een natte droom van elk doorwinterd video marketeer.

nurturing

Wistia of Youtube?

Beiden blinken uit in andere disciplines. Beiden hebben veel te bieden. Als het aankomt op de kracht van de aangeboden tools en integratie in een inbound marketingstrategie zijn wij vooral fan van Wistia.

wistia versus Youtube.png

Gelukkig is er niemand die zegt dat je een keuze moet maken…

Wil je weten hoe jij video kan inzetten in je marketingmix of inbound marketingstrategie? Onze video marketing experts helpen je graag vooruit.

contact opnemen met Mia