Videomarketing en -strategie in de spotlight op Video First

video marketing, video first
Written by Dimi Coppé

Op 30/11 vond de eerste Video First Conference van StoryMe plaats. Dit was Europa’s eerste conferentie met videostrategie als centrale thema. Wat we kregen was een dag vol tips, tricks, trends en eye openers rond een onderwerp waarvan we ondertussen allemaal beseffen dat het voor veel van de eindgebruikers van vandaag de nieuwe standaard is.

Toch blijven bedrijven het moeilijk hebben met video op een efficiënte manier op te nemen in marketing en communicatie. Marketeers, managers en enthousiastelingen troepten op 30 november samen in een uitverkochte zaal, op zoek naar inspiratie om de dag nadien terug mee te nemen naar de werkvloer.

Video: The closest thing to meeting someone in person you can invest in as a brand…

Videomarketing kwam al ruimschoots aan bod op deze blog en ook op INBOUND 2017 konden we er niet naast. Video is aan het boomen, in alle sectoren en industrieën, en zonder strategie kom je er niet. Maar welke veranderingen en evoluties maken het ons makkelijker om video head-on aan te pakken:

Video wordt steeds meer kostenefficiënt

Iedereen wil video gebruiken. Toch blijft de gedachte overheersen dat het enkel is weggelegd voor de grote multinationals. We kunnen ondertussen echter concluderen dat die indruk gedateerd is. Moderne technologie maakt videoproductie toegankelijk voor iedereen. Zowat elke moderne smartphone beschikt over de capaciteit om met zijn ingebouwde camera beelden te schieten die online perfect bruikbaar zijn.

Daarnaast bestaan er marketingtools om van alles en nog wat te automatiseren, dus ook videoproductie. Een tool als Moovly maakt gebruik van bots en AI om filmpjes van je smartphone of webcam rechtstreeks in een template te gieten door ze aan te vullen met tekst, graphics en eventueel stockbeelden. Zo maak je in no-time testimonials of explainer video’s voor jouw business.

facebookpres.jpg

Video’s die je zelf maakt met je webcam hoeven ook helemaal niet saai of van slechte kwaliteit te zijn. Wistia voorziet je met de gratis tool ‘Soapbox’ van een hulpmiddel om heel snel en eenvoudig een schermopname te monteren en combineren met webcambeelden om een e-mail of presentatie om te toveren tot een videoboodschap die veel meer zegt dan enkel en alleen tekst. 

Tegen 2019 zal 80% van het internetverkeer video zijn. Een indrukwekkend getal dat ons vertelt dat er online voldoende ruimte is voor video’s waarvan het productiebudget niet oploopt tot in de duizenden. Welk budget voorzie je dan best voor de productie van je video's? Laat dit afhangen van de grootte van je doelpubliek. Met andere woorden, voor hoeveel mensen is je video bedoeld? Ga je adverteren en maak je een video als deel van een grote campagne, dan kan je je productiebudget wat opkrikken. Maak je een video voor intern gebruik, houd het dan gerust quick and dirty.

Denk vanaf nu ‘Video First’ en pas je communicatie aan

Niels Chabot van Facebook vertelde ons een anekdote over hoe Zuckerberg omging met het feit dat Facebook enkele jaren geleden een achterstand had opgelopen omtrent mobiel gebruik van de app. Door een ‘Mobile First’ lockdown zorgde hij er namelijk voor dat er alleen maar werd gesproken over updates en nieuwe features wanneer ze vertrokken vanuit een mobile first principe. Zo werd de achterstand snel weggewerkt. Er zou ondertussen ook sprake zijn van een ‘Video First’ lockdown.

Het principe is heel ambitieus en vooruitstrevend, maar elk bedrijf kan dit toepassen. Er bestaan voldoende voorbeelden van situaties waar men video gaat inzetten waar het niet conventioneel is om vervolgens resultaten te behalen die alle concurrentie in het stof laten bijten. Zo overtuigde Hubspot met een hilarische video op hun subscription-pagina heel wat unsubscribers om zich toch maar weer in te schrijven.

StoryMe gebruikte in salestrajecten korte, quick and dirty video’s voor het toelichten van een offerte bij een klant, om het team voor te stellen, als alternatief voor een voice-mail en zelfs in cold sales e-mails. En jezelf in-person voorstellen in een cold mail, dat werkt. De salespersoon in kwestie zag een stijging van 80% in het aantal keer dat zijn mails werden beantwoord. In het beste geval ontving hij zelfs een video terug! Mits voldoende durf en creativiteit kan je video gebruiken in elke stap van je online marketingfunnel.

De evolutie van online video

Wil je mee op de trein wil springen en het onderste uit de kan halen met video? Dan blijf je best op de hoogte van de laatste best practices en trends.

Steeds meer grote platformen ondersteunen video, dat is positief, maar elk platform vraagt om een andere aanpak. Optimaliseer je video's voor elk platform. Werk bijvoorbeeld met verticale of vierkante video's op op Facebook en Instagram. Zo verover je meer ruimte in de newsfeed van gebruikers.

wersm-instagram-stories-snapchat-657x360.png

De opkomst van Snapchat en Instagram stories geven bedrijven nog meer mogelijkheden om te experimenteren. Het enige addertje is echter dat dit soort content bijzonder vluchtig is. Een gebruiker kan zulke video's niet delen en na een bepaalde periode ook niet meer herbekijken. Je zou als bedrijf gek zijn om hier je grote kapitaal in te investeren. We hoorden ergens fluisteren dat Snapchat om die reden berichten langer, al dan niet onbeperkt, zichtbaar zal maken. 

Houd rekening met de omschakeling van traditionele storytelling naar moderne story viewing. Pas de inhoud van je video aan naar de manier dat eindgebruikers je video zullen bekijken. Op Facebook zal je de kijker vanaf de eerste seconde moeten grijpen om hem bij je video te houden. Draai dus niet te lang rond de pot en start met je kernboodschap en call to action. Hetzelfde geldt voor advertenties op Youtube. Komt je kernboodschap pas na de eerste 5 seconden in beeld? Dan zal de gebruiker je advertentie gegarandeerd overslaan.

youtubepres.jpg

Youtube zal in de nabije toekomst ook meerdere videoresoluties gaan ondersteunen door middel van een flexibele videospeler, maar focust zich nu vooral op een betere segmentatie van de miljoenen uren aan videocontent. We kunnen ons verwachten aan verschillende Youtube-apps zoals:

Van Wistia kregen we nog geen concrete plannen te horen aangezien ze niet zo lang geleden 'Soapbox' lanceerden. Wel mogen we van CEO en mede-oprichter Chris Savage meer gelijkaardige toepassingen verwachten die videoproductie en -distributie toegankelijker zullen maken voor bedrijven.

video first.jpg


Wil je graag met een van onze marketingspecialisten aan tafel zitten? Neem dan volledig vrijblijvend contact op.

contact opnemen met Mia