Waarom kiezen voor Drupal als CMS?

Drupal
Written by Steven Van Duyse

Nood aan een nieuwe website, maar geen idee waar te beginnen? De keuze voor een Content Management System of CMS is altijd een goede keuze. Met een content management systeem of CMS ben je in staat om zelf je website te onderhouden en uit te breiden zonder dat je daar steeds een webmaster of medewerker met technisch profiel voor nodig heeft. Je kan zelf content of pagina’s toevoegen en teksten en beelden aanpassen zonder enige programmeerkennis en wanneer je kiest voor een Open Source pakket als Drupal zijn de mogelijkheden quasi oneindig. We verklaren in enkele punten waarom elke marketing of communicatie verantwoordelijke zou moeten kiezen voor Drupal als CMS!

Geen software- of licentiekosten

Drupal is een zogenaamd open source CMS, wat betekent dat de code vrij te downloaden en te gebruiken is door iedereen die dat wenst. In tegenstelling tot bij sommige andere systemen betaal je voor Drupal dus noch aankoopkosten, noch maandelijkse of jaarlijkse licentiekosten. Dat betekent dat je volledige budget geïnvesteerd kan worden om de Drupal-code volledig naar je eigen smaak, wensen en doelstellingen te configureren in plaats van een softwarebedrijf te betalen voor het gebruik van hun platform.

En bovendien hang je als klant niet vast aan een specifieke softwareleverancier. Dat betekent dat prijsverhogingen, faillissementen of productwijzigingen ingegeven door commerciële doelstellingen niet van toepassing zijn op een Drupal-site. De community (en digital agencies als Mia) hebben groot belang bij de voortdurende ontwikkeling van Drupal en zorgen er mee voor dat het product zijn kwaliteiten behoudt.

Geruggensteund door een trouwe community

Een van de rechtstreekse gevolgen van het open-source karakter van Drupal is dat er wereldwijd duizenden vrijwilligers zijn die zich voortdurend bezig houden met de uitbreiding en verbetering van Drupal. Dat betekent dat er voor bijna elke vraag of probleem een oplossing wordt voorzien door de community, vaak onder de vorm van gratis plug-ins of modules die extra functionaliteiten toevoegen aan de basis van Drupal. En dan te denken dat alles begon met een Belg, Dries Buytaert, die Drupal in 2001 lanceerde.

Zowel kant-en-klaar als volledig op maat

Dankzij de ijzersterke basis en grote beschikbaarheid van aanpasbare extra's, is het perfect mogelijk om, mits de juiste kennis, een eenvoudige Drupal-website op te zetten op een paar uurtjes. Maar tegelijkertijd bieden die eigenschappen bedrijven de mogelijkheid om hun Drupal-installatie tot in de puntjes te personaliseren. Mia heeft door de jaren heen en op basis van ervaringen en tests een specifieke set-up ontwikkeld waarbij de standaard Drupal-installatie al verrijkt is met heel wat essentiële elementen en plug-ins. Zo zijn onze klanten 100% zeker dat ze een Drupal-pakket krijgen dat volledig op hun wensen is afgestemd.

Op basis van eigen designs

Drupal biedt gebruikers de mogelijkheid om met hun sitedesigns een volledige en uiterst gebruiksvriendelijke user experience te verzorgen. Op basis van een op maat gemaakt design bepaal je zelf welke content je waar toont, hoe navigatie-elementen eruit moeten zien of hoe widgets zich gedragen in je site. Allemaal ontwikkeld met gebruiksvriendelijkheid en gebruik op mobiele toestellen in het achterhoofd.

Gemakkelijk in gebruik

Eenvoudig gesteld kan iedereen die in een tekstverwerker als Word kan werken, ook aan de slag om content te creëeren in Drupal. Dankzij een uiterst eenvoudige user interface en een WYSIWYG-editor die ervoor zorgt dat je teksten rechtstreeks kan ingeven en voorzien van opmaak zonder kennis van HTML, is Drupal een van de meest gebruiksvriendelijke content management systemen verkrijgbaar. Een handige filemanager, gepersonaliseerde invoegtoepassingen en integratie met bestaande softwaresystemen zorgen ervoor dat zelfs de grootste internetleek binnen de kortste keren content online kan zetten.

Ideaal voor teams

Gebruik je Drupal in een team met verschillende gebruikers? Wil je iemand enkel toegang wil geven om basisversies van teksten in te geven, of eerder de volledige en ongelimiteerde toegang als webmaster: Drupal laat je niet alleen toe om per type medewerker een profiel aan te maken met aanpasbare gebruikersrechten, maar voorziet ook de mogelijkheid om samen aan dezelfde content te werken. Zo kan je via gebruikersrollen en workflows zelf bepalen wanneer nieuwe inhoud gepubliceerd kan worden, wie eindverantwoordelijke is en welke stappen er moeten gevolgd worden alvorens een stukje content op de live website verschijnt.

Honderdduizenden tevreden gebruikers

Nog niet overtuigd ondanks bovenstaande argumenten? Geen probleem, er zijn genoeg grote (en minder grote) bedrijven die met veel plezier als ambassadeurs optreden voor Drupal. Wereldwijd werden onder meer de websites van het Witte Huis, Amnesty International, The Weather Channel, Tesla en The Beatles gemaakt in Drupal. Meer informatie hierover kan je vinden op Drupal.com of neem gerust een kijkje in onze portfolio om te zien hoe Mia Drupal integreerde bij Aquaplan, Artsen zonder Grenzen, Plan België, en Debic.

Download ons gratis ebook over Drupal voor Marketeers