Waarom moet ik kiezen voor Drupal 8?

Drupal
Written by Steven Van Duyse

Beheer je al een website in Drupal of ben je op zoek naar een geschikt content management systeem? Dan is het je waarschijnlijk niet ontgaan dat Drupal eind vorig jaar een nieuwe versie van zijn CMS in de markt heeft gezet: Drupal 8. Waarom zou je nu voor Drupal 8 moeten kiezen? En waar hou je best rekening mee als je op dit ogenblik nog in een Drupal 6 of 7 versie werkt?

Werk je momenteel al in Drupal, dan hoef je niet meteen in een kramp te schieten als je nog in een Drupal 7 systeem werkt.
Het blijft een robuust en betrouwbaar platform en wordt (volgens officieuze bronnen) nog tot in 2020 ondersteund. Zit je nog met een oudere versie 6, dan wordt het wel tijd om te vernieuwen, want deze versies worden (officieel) niet meer door de Drupal community ondersteund. Het oude platform was ondertussen lang niet meer aangepast aan de huidige internet behoeften en zeker aan vervaning toe.
 

Wat maakt Drupal 8 nu voor jou interessant om te overwegen?

 
Naast de kwaliteiten die Drupal al had, is de huidige versie in vergelijking met de vorige op meer dan 200 punten grondig aangepakt. Dit zijn volgens ons de 5 meest opvallende wijzigingen die ècht het verschil maken:
 
 

In-place editing

Teksten in Drupal aanpassen was tot nu toe enkel mogelijk via het achterliggende management systeem. in_line_ediging.jpgJe paste een aantal zaken aan, ging via een preview kijken of alles goed stond (ook voor mobiele weergave) en pas dan kon je de vernieuwde pagina publiceren. Voortaan kan je content wijzigen zonder in een Drupal back-end wijzigingen te moet aanbrengen en het vervolgens te publiceren. Dit levert vooral tijdswinst op: je gaat naar de te wijzigen pagina, past de inhoud aan en de wijzigingen worden meteen gepubliceerd. De back-end is ook gebruiksvriendelijker geworden, zo kan je bijvoorbeeld makkelijker metadata beheren, taggen of een preview van de navigatie items bekijken.


Mobile first

mobile_first.jpgDrupal 8 is de eerste versie die zich niet aanpast aan mobiel gebruik, maar van begin af aan, volledig rekening houdt met de huidige mobile behoeften. Tabellen en beelden worden automatisch naar het juiste formaat geschaald en de resolutie aangepast naar wat het best geschikt is voor het mobiele toestel. Dit is belangrijk omdat 'slecht' beeldmateriaal een impact kan hebben op het inladen van de website, maar ook de leesbaarheid op een mobiel toestel. Bovendien kan je voortaan ook jouw site via een smartphone of tablet beheren en aanpassen.

 

Performantie

performantie.jpgEr is heel wat werk gemaakt om met Drupal performante websites te maken. Zoals je weet is dit essentieel voor de user experience (zeker als je met een mobiel een website met een 3G verbinding wil bekijken) en dit is ook één van de criteria voor een goede ranking in Google zoekresultaten.  Aangezien het CMS vooor het eerst gebouwd is met de mobiele gebruiker in gedachten,  is er heel wat aandacht besteed aan de weergave voor mobiele toestellen. Een Drupal 8 website zou zo via een 3G verbinding 68% sneller inladen dan een Drupal 7 website.

Meertaligheid

multilingual.jpgEen gevoelig onderdeel in ons land, waar je meestal 2 à 3 talen op een website moet voorzien. De versies 6 en 7 waren vooral gericht op Engels en je had soms aparte modules nodig voor vertalingen. Nu heeft Drupal heel wat inspanningen gedaan om content in verschillende talen makkelijk te vertalen. Het wordt voortaan ook makkelijker om verschillende lokale sites (met aparte landenextensies) te beheren vanuit een centraal systeem. Ook onder de motorkap spreekt Drupal jouw taal, wat ook leuk is voor mensen die content moeten creëren.

 

Integraties

Drupal zorgt er nu voor dat je als marketeer vanaf nu makkelijker jouw website kan koppelen met externe tools. Zo kan je vanaf nu een marketing automation tool, een CRM- of ERP pakket  koppelen dmv REST (Representational State Transfer) webservices. 

OK, ik denk dat het zinvol is om over te gaan naar Drupal 8, wat betekent dit voor mij?

 Afhankelijk van een aantal criteria zoals complexiteit, omvang, meertaligheid, responsiveness, integraties e.d. kan je uitmaken of het nodig is om Drupal 8 te gebruiken.
 
Om te weten of het voor jou opportuun is om nu over te gaan naar de recentste Drupal versie (upgrade) of de site volledig in Drupal 8 opnieuw te bouwen, kan je best eens met één van onze webconsultants een gesprek aanknopen. Werk je momenteel nog in een Drupal 6 of in een Drupal 7 omgeving waarin je tegen een aantal praktische bezwaren aan, doe de test en zit eens met ons samen om te kijken naar de beste oplossing.
 

Download ons gratis ebook over Drupal voor Marketeers