Wat is marketing automation en hoe start je ermee?

Inbound Marketing, Marketing Automation
Written by Steven Van Duyse

Wat is marketing automation?

Marketing automation is een verzamelnaam voor software toepassingen en technologieën die zijn ontworpen om effectiever content te segmenteren op verschillende online kanalen, zoals e-mail, websites en blogs en dit door het automatiseren van terugkerende taken. Het is zo ontworpen dat het jou helpt om bestaande leads sneller en beter om te zetten naar klanten, ook wel soms lead nurturing genoemd.

Het is dan ook belangrijk dat je beschikt over een goede lead generation funnel en een behoorlijke toestroom aan nieuwe leads voordat je start met marketing automation. Zonder deze nieuwe leads heeft marketing automation weinig zin, aangezien jouw doelgroep of te beperkt of te snel uitgeput zal zijn.

Benieuwd hoe je meer kwalitatieve leads kan genereren? Lees er onze presentatie over Inbound Marketing nog even op na voor je verder gaat met marketing automation! Inbound Marketing kan je immers helpen bij het aantrekken van bezoekers naar jouw website en deze om te zetten naar de leads die je nodig hebt om marketing automation effectief te laten werken.

De marketing techniek voor de toekomst

Op het eerste zicht lijkt Marketing Automation een zeer koud begrip, maar dat hoeft het niet te zijn. Dankzij vergevorderde opties voor personalisatie en de mogelijkheid om leads enkel informatie te tonen die echt relevant is voor hen, garandeert marketing automation vaak een zeer persoonlijke en menselijke aanpak. Onderzoekers voorspellen dat tegen 2020 maar liefst 85% van de online communicatie geregeld zal worden via marketing automation, wat mede te danken is aan het feit dat er voor elk kennis- en expertiseniveau wel een marketing automation aanpak mogelijk is. Mia gaat hierna alvast iets dieper in op een aantal essentiële stappen waar je rekening mee moet houden bij het starten met marketing automation.

Wat is marketing automation?

Starten met marketing automation in 5 stappen

Stap 1: Bepaal jouw strategie

De eerste stap om te starten met marketing automation is het bepalen van jouw strategie. Drie belangrijke vragen die je je daarbij moet stellen zijn: wie wil je bereiken, hoe ga je die personen bereiken en wat wil je hen laten doen op jouw site? Mia kan jou door middel van een Digitaal Groeiplan helpen om deze strategische oefening te maken. Daarbij zullen antwoorden worden gegeven op bovenstaande vragen en krijg je een kant-en-klare inbound marketing strategie aangereikt. Op basis hiervan kan je perfect de eerste stappen zetten richting marketing automation. 

Stap 2: Segmenteer jouw leads

De essentie van een succesvolle marketing automation aanpak is een goede segmentatie. De meest effectieve manier om jouw database te segmenteren is om je contactlijsten te baseren op de noden en behoeften van je doelgroepen (Buyer Persona’s) en te kijken in welke fase van de aankoopcyclus (of Buyer Journey) deze leads zich bevinden.

buyers-journey

Stap 3: Personaliseer jouw opvolging met workflows

Voor elke segmentatie die je invoert zal je een workflow moeten opstellen. Deze workflows bevatten niet alleen op maat geschreven content onder de vorm van opvolgings- en activatiemails naar je leads, maar kunnen ook ingeschakeld worden om aan lead scoring te doen en je sales op de hoogte te houden van activiteiten of veranderend gedrag van leads. De meest effectieve workflows zijn een samenvoeging van nuttige, interessante content, zoals relevante blog posts en call-to-action-mails, en een sterke interne opvolging door sales en marketing. Deze workflows zullen de lead zo met zachte hand verder begeleiden doorheen de Buyer Journey.

Stap 4: Segmenteer website content

De inhoud van jouw website segmenteren op basis van bezoekersgedrag of verzamelde informatie over je leads lijkt een tijdrovende bezigheid, maar het is gemakkelijker dan je denkt. Via marketing automation tools kan je op maat gemaakte Calls-to-action voorzien of bezoekers op basis van hun noden naar verschillende content offers sturen binnen dezelfde websitepagina. Dit geeft je de mogelijkheid om je boodschap te versterken op elke pagina van je website, in plaats van leads een generiek, niet-inspirerend bericht of call-to-action te tonen om hen een stap te laten nemen die ze in het verleden al hebben genomen.

Stap 5: Analyseer en stuur bij

Niet alles wat je doet zal vanaf de eerste keer succes opleveren. Het is daarom essentieel dat je al je acties en marketing automation projecten nauw opvolgt, de resultaten aftoetst aan door jouw vooraf bepaalde KPI’s en je inspanningen bijstuurt op basis van die resultaten en conclusies. Want net zoals Rome dat niet op een dag werd gebouwd, zullen je marketing automation projecten ook niet altijd vanaf dag een kwalitatieve leads opleveren. 

Een goede marketing automation software stelt je in staat om binnen een totaalpakket al deze stappen zo gemakkelijk mogelijk te laten nemen. Mia is Hubspot Certified Partner en is daarom de ideale partner om samen met jou een marketing automation systeem te implementeren in je organisatie. Wil jij graag marketing automation toepassen in je bedrijf en wens je nog extra informatie over deze marketing techniek? In onze presentatie 'Starten met Marketing Automation' vind je alle informatie over marketing automation en hoe er mee te starten.

Wat is marketing automation?